ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ρότζερ Χάλαμ: Επαναστάτης με οικολογική αιτία

 Ρότζερ Χάλαμ: Επαναστάτης με οικολογική αιτία

Ο Ρότζερ Χάλαμ είναι γνωστός στο Λονδίνο από το 2016 για την ακτιβιστική του δράση.

 Τη χρονιά εκείνη έγινε η πρώτη επιτυχημένη εκστρατεία της οποίας ηγήθηκε--η "Εκτακτη Ανάγκη για την Κλιματική Αλλαγή"--με το πανεπιστήμιο King's όπου κάνει το διδακτορικό του.

'Εκτοτε ο 51χρονος Χάλαμ έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από δράσεις σε πανεπιστημιουπόλεις του Λονδίνου: από διαδηλώσεις και οδοφράγματα μέχρι απεργίες πείνας, έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο είτε ζητώντας την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών είτε την αύξηση μισθών για τις καθαρίστριες στις πανεπιστημιουπόλεις ή τη μείωση του ωραρίου για τους εξωτερικούς συνεργάτες διαφόρων πανεπιστημίων και την κλιματική αλλαγή.

Ο Χάλαμ έχει ηγηθεί πολλών διαδηλώσεων κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο της εκστρατείας του με τίτλο "Σταματήστε να Σκοτώνετε τους Λονδρέζους", στα τέλη του Αυγούστου 2017, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα. Η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις και τελικά ο Χάλαμ μαζί με άλλους τρεις διαδηλωτές προφυλακίστηκαν.

Την επόμενη ημέρα ένας εκπρόσωπός του ανέβασε στον λογαριασμό του μια επιστολή με αιτήματα του προφυλακισμένου Χάλαμ προς τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν:

"Αγαπητέ Σαντίκ Καν, Ονομάζομαι Ρότζερ Χάλαμ και είμαι 51 ετών. Ήμουν ένα έντιμος επιχειρηματίας επί 25 χρόνια. Έχω συσπειρώσει ανθρώπους σε διάφορα κοινωνικά κινήματα τα τελευταία 35 χρόνια. Έχω παιδιά και έχω και ενυπόθηκο δάνειο. Μεγάλωσα με ριζοσπαστικές και θρησκευτικές παραδόσεις που βοήθησαν να γίνει αυτή η χώρα η κοινωνία ευημερίας και ανεκτικότητας που είναι σήμερα. Οι γονείς μου ήταν χριστιανοί και μέλη του Φιλελεύθερου Κόμματος επί 50 χρόνια. Πίστευαν στις αξίες της αξιοπρέπειας, στη μετριοπάθεια και στη σκληρή δουλειά. Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι αυτό το κίνημα στο οποίο ανήκω δεν πάει γυρεύοντας. Αλλά όταν η κοινωνική ανηθικότητα ξεπερνάει το όριο ανοχής, έρχεται η ώρα της πολιτικής δράσης...

...Παρακολουθούμε την δολοφονία χιλιάδων συμπολιτών μας στο Λονδίνο και άλλων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και πάνω από μια δεκαετία εξαιτίας του τοξικού νέφους...Οι πνεύμονες μιας ολόκληρης γενιάς αθώων παιδιών δηλητηριάζονται και τα παιδιά καταδικάζονται σε ισόβιο πόνο και στην προοπτική ενός πρόωρου θανάτου...Αυτό το σοβαρό έγκλημα έχει κηρυχθεί παράνομο και οι πολιτικοί ηγέτες και οι ηγέτες των πολυεθνικών ευθύνονται για την απραξία τους. Ενώ αυτοί οι πολιτικοί και τα στελέχη επιχειρήσεων παραμένουν ελεύθεροι, σας γράφω την επιστολή αυτή μέσα από το κελί μου σε φυλακή του Λονδίνου όπου είμαι κλεισμένος επί 23,5 ώρες την ημέρα...Κάνουμε απεργία πείνας και το αποτέλεσμα είναι ότι υποφέρουμε...Κύριε Καν, δεν σας γνωρίζω προσωπικά, αλλά πιστεύω ότι είστε ένας ηθικός και ευφυής άνθρωπος...Θέλετε να θεωρήστε ένας άνθρωπος του λαού, ο γιος ενός οδηγού λεωφορείου και ένας μουσουλμάνος. Θα γνωρίζετε τότε ότι ο Θεός ανταμείβει τους ενάρετους και καταδικάζει τους υπερόπτες. Επομένως απλά σας ζητάμε με την ιδιότητά σας του δημάρχου μια σύντομη συνάντηση για να σας εκθέσουμε τα αιτήματά μας για δράση...".

Στη συνέχεια ο Χάλαμ και οι άλλοι προφυλακισμένοι διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους με την καταβολή 385 λιρών έκαστος. Όμως ο Χάλαμ δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμη με την δικαιοσύνη και αναμένεται να εμφανιστεί σύντομα και πάλι στο δικαστήριο.

 

"Η εξέγερση πλησιάζει"

Το τελευταίο διάστημα ο Χάλαμ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Ως συνιδρυτής της οργάνωσης Extinction Rebellion για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή βγαίνει καθημερινά στους δρόμους του Λονδίνου μαζί με πολυάριθμους διαδηλωτές. Αποκλείουν κεντρικούς δρόμους, κολλάνε πάνω σε συρμούς τρένων--ακόμη και έξω από το σπίτι του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν-- κάνουν καθιστική διαμαρτυρία, τραγουδούν ή ...ξεγυμνώνονται μπροστά από το κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση όμως αντιδρούν. Ανάμεσά τους και έφηβοι. Και δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν.

Η οργάνωση έχει απευθύνει έκκληση για μη βίαιη πολιτική ανυπακοή με στόχο η βρετανική κυβέρνηση να περιορίσει στο μηδέν μέχρι το 2025 τις καθαρές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να σταματήσει αυτό που οι ακτιβιστές αποκαλούν παγκόσμια κρίση του κλίματος. Μάλιστα ήδη διαθέτει αδελφές οργανώσεις σε 35 χώρες.

"Η εξέγερση πλησιάζει", λέει ο Χάλαμ, που διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό στον ακαδημαϊκό τομέα--κάτι που δεν προδίδει η εμφάνισή του. "Το διδακτορικό μου έχει θέμα 'πώς να προκαλείς προβλήματα με αποτελεσματικότητα' ", λέει αναφερόμενος στο αντικείμενο της διατριβής του που είναι η εξέταση αποτελεσματικών μηχανισμών και διαδικασιών για την προώθηση επιτυχημένων ομάδων πίεσης.

Η σχέση του με τις αρχές επιβολής του νόμου ανατρέχει αρκετά χρόνια πίσω στο παρελθόν: όταν ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο LSE και τα παράτησε για ''να γίνει ακτιβιστής και να πάει φυλακή''.

Η ακτιβιστική του δράση ξεκίνησε την δεκαετία του ΄80 όταν ήταν ακόμη έφηβος. Την ψυχροπολεμική εκείνη εποχή ήταν τα πυρηνικά όπλα που απασχολούσαν τους ακτιβιστές και ο Ρότζερ συμμετείχε στη νεολαία του κινήματος εκείνου των διαδηλωτών, την Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.

Για εκείνον η επιτυχία της Extinction Rebellion δεν συνδέεται μόνο με τους διοργανωτές της, αλλά με την κοινή διάθεση των πολιτών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

"Όπως όλες οι εξεγέρσεις στην ιστορία, χρειάζεται κάποιος να φρικάρει την κατάλληλη στιγμή. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μιλάνε για τον αφανισμό και μιλάνε για την εξέγερση για πρώτη φορά. Πριν από έναν χρόνο κανένας δεν μιλούσε γι' αυτά".

Σύμφωνα με τον Χάλαμ, η εξέγερση είναι αναπόφευκτη. "Υπάρχει ένα κομβικό σημείο όπου όλοι μετακινούνται από την πλήρη απάθεια στην απόλυτη επανάσταση. Νομίζω ότι θα την δούμε αυτήν την επανάσταση..Οι ελίτ φοβούνται γιατί τα έφαγαν τα ψωμιά τους...Οι φοιτητές θα πρέπει να αναρωτηθούν αν είναι πιο σημαντικό να επιλέξουν την καριέρα ή την εξέγερση".


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video