ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Απεβίωσε ο βετεράνος δημοσιογράφος Κώστας Αναστασιάδης

Απεβίωσε ο βετεράνος δημοσιογράφος Κώστας Αναστασιάδης

Απεβίωσε, την Τρίτη 9 Απριλίου, σε ηλικία 98 ετών, ο Κύπριος δημοσιογράφος, συγγραφέας και αντιστασιακός, Κώστας Αναστασιάδης.

   Ο εκλιπών γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1921 στην Καλαβασό. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχθηκε - όπως εκατοντάδες Κύπριοι - στον αγγλικό στρατό και υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή. Λόγω της αριστερής του δράσης συνελήφθη και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο της Τάμπας.

   Μετά την αποφυλάκισή του το 1945 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου ήταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών του ΑΚΕΛ. Το 1949 μετανάστευσε στην Αυστραλία όπου αρχικά εργάστηκε ως ταχυδρομικός υπάλληλος, σπουδάζοντας παράλληλα και οικονομικά, ενώ εξέδωσε και εφημερίδα. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του Μαρία (απεβίωσε το 2009) και μετανάστευσαν μαζί στις ΗΠΑ.

   Από την τουρκική ανταρσία του 1963 και αργότερα, ο Κώστας Αθανασιάδης πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση των Κυπρίων της Αμερικής για την Κύπρο. Παράλληλα αγόρασε τη σατυρική εφημερίδα «Καμπάνα», την οποία μετέτρεψε σε κανονική ομογενειακή εφημερίδα και μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, σε προπύργιο του αντιδικτατορικού αγώνα της Ομογένειας των ΗΠΑ. Ήταν επίσης μεταξύ των ιδρυτών της αντιδικτατορικής οργάνωσης Επιτροπή για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

   Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο πρωτοστάτησε στις προσπάθειες κινητοποίησης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και για ένα διάστημα υπήρξε συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΑΣΕΚΑ) που αργότερα μετονομάστηκε σε ΠΣΕΚΑ.

   Στις ΗΠΑ, πέραν της εφημερίδας και του πλούσιου συγγραφικού του έργου (32 βιβλία) ασχολήθηκε με τα ακίνητα, γεγονός που τον κατέστησε οικονομικώς ανεξάρτητο. Οι αντιπαραθέσεις του με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο ήταν μνημειώδεις, όπως και οι αντιπαραθέσεις τους με την ηγεσία του λόμπι, αλλά και τις επίσημες πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρόλα αυτό, έχαιρε εκτίμησης ως έντιμος, ευθύς και ασυμβίβαστος, ενώ ήταν ο πρώτος που στα βιβλία του κατέγραψε το κόστος της μετανάστευσης επιστημόνων (brain drain) για την Ελλάδα και την Κύπρο.

   Όταν περίπου πριν 20 χρόνια διέκοψε τη λειτουργία της «Καμπάνας» δημιούργησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Αθανασιάδη, το οποίο έχει δώσει περισσότερα από 500.000 δολάρια για υποτροφίες σε φοιτητές, ενώ χρηματοδότησε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Παράλληλα έχει κάνει πολλές άλλες δωρεές στις ΗΠΑ και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου έδωσε τα χρήματα για την αγορά του Οικήματος Λαϊκών Οργανώσεων Καλαβασού.

 

 

Πηγή:zougla.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video