ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Φρέντο χωρίς πλαστικό καλαμάκι; Έφτασε το μπλόκο στα πλαστικά μιας χρήσης

Φρέντο χωρίς πλαστικό καλαμάκι; Επιβάλλεται πλέον, καθώς η ΕΕ απαγορεύει (σχεδόν) όλα τα πλαστικά μίας χρήσης. Δεν λείπουν οι αντιδράσεις φυσικά από όσους δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τις παλιές συνήθειες.

Σπάνια τα τελευταία χρόνια μία οδηγία συγκέντρωσε τόσο εντυπωσιακή πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τόσο θετικά σχόλια στην κοινή γνώμη: η ΕΕ απαγορεύει πλαστικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα, μπατονέτες και συσκευασίες φαγητού από φελιζόλ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το 80% των θαλάσσιων απορριμάτων είναι πλαστικά ή τα αποκαλούμενα «μικρο-πλαστικά» που δεν διασπώνται, εντοπίζονται σε ψάρια και οστρακοειδή, περνώντας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ρόλος της βιομηχανίας

Μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα απομένει η τυπική συγκατάθεση του Συμβουλίου Υπουργών. Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές κάνουν λόγο για διαδικαστικές παρατυπίες και αναληθή επιστημονικά στοιχεία για την αιτιολόγηση της οδηγίας, ενώ κάποια βιομηχανικά λόμπυ προειδοποιούν για απώλεια θέσεων εργασίας. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος υποστηρίζει ότι το επιχείρημα δεν ευσταθεί: «Η βιομηχανία πάντα φέρνει την καταστροφή», λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Όπως και η βιομηχανία του τσιγάρου, που λέει ότι αν τυχόν δεν επιτραπεί το κάπνισμα θα αδειάσουν όλα τα καφέ και τα εστιατόρια. Οποιαδήποτε βιομηχανία, όταν αλλάζεις το στάτους κβο, αντιμετωπίζει προβλήματα και το μεταφέρει σε συνομωσιολογικό επίπεδο. Η βιομηχανία μέσα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού θα μας προσφέρει σίγουρα τα επόμενα χρόνια εξίσου ικανοποιητικές λύσεις με αυτές που έχουμε συνηθίσει».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς δηλώνει μάλιστα- χωρίς πάντως να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία- ότι η αλλαγή προτύπων και συμπεριφοράς έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε η οδηγία για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης. «Η προοπτική και μόνο της νέας νομοθεσίας έχει ήδη συμβάλει στο να βρεθούν νέες, βιώσιμες επιχειρηματικές λύσεις και να αλλάξει η συμπεριφορά του καταναλωτή. Η νέα νομοθεσία που ψηφίζουμε στην Ευρώπη αποτελεί παράδειγμα για όλον τον κόσμο πριν καν τεθεί σε ισχύ», υποστηρίζει ο Ολλανδός πολιτικός, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Το θετικό παράδειγμα της Ευρώπης

Στη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας είχαν ακουστεί ακόμη πιο αυστηρές προτάσεις, οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν- για παράδειγμα να απαγορευθούν τα μπαλόνια και οι πλαστικές συσκευασίες. Πολλοί πιστεύουν ότι κάποιες από αυτές τις προτάσεις θα επανέλθουν στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, είναι σημαντικό για την Ευρώπη να δίνει το «καλό παράδειγμα», ακόμη και αν η ίδια δεν είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής, επισημαίνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιο Λάινεν. «Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών απορριμάτων να προέρχεται από άλλες ηπείρους, αλλά δεν παύει να είναι σωστό να δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα ως Ευρωπαίοι», επισημαίνει. «Δεν απαγορεύεται να είσαι στην πρωτοπορία. Άλλωστε πολλά πλαστικά μίας χρήσης καταλήγουν στη Βόρεια Θάλασσα, στη Βαλτική ή στη Μεσόγειο».



Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video