ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ομαλά έχουν ενταχθεί οι πρόσφυγες στους δήμους που συμμετέχουν στο Δίκτυο

Ομαλά έχουν ενταχθεί οι πρόσφυγες στους δήμους που συμμετέχουν στο Δίκτυο

Στην εξασφάλιση της συνέχισης της εργασίας του Δικτύου Πόλεων για το Προσφυγικό αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά την πανηγυρική συνεδρίαση του Δικτύου ένα χρόνο μετά τη συγκρότησή του.

 Στο Δίκτυο συμμετέχουν οι δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Αγίου Δημητρίου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικκαίων, Ιωαννιτών, Λειβαδέων, Τριπόλεως, Ηρακλείου, Τήλου.

   Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καμίνης στον αντιδήμαρχο Αθηναίων Μεταναστών και Προσφύγων Λευτέρη Παπαγιαννάκη, ο οποίος -πέρα από την αδιάλειπτη μέριμνα εντός του δήμου- συνέτρεξε σε όσους δήμους ζήτησαν βοήθεια και είναι ο πρώτος αντιδήμαρχος με αυτό το αντικείμενο στη χώρα.

   Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, "με την έξαρση του προσφυγικού οι δήμοι κλήθηκαν να πληρώσουν το κενό της Πολιτείας". Ανέδειξαν τα θετικά σημεία που μπορεί να προκύψουν από τις δράσεις ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες. Η Πολιτεία, όμως, δεν συμβουλεύθηκε το Δίκτυο Πόλεων για το Προσφυγικό κατά τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου για το Προσφυγικό.

   Καμίνης: Θα συνεχίσω να ασχολούμαι με το Δίκτυο Πόλεων για το Προσφυγικό και μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

   Τόνισε ότι, αν και ολοκληρώνεται η θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φέτος, θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ενεργούς συμμετοχής των δήμων στο προσφυγικό σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο. "Ενδέχεται να δούμε το δίκτυο να συστέλλεται ή να διαστέλλεται μετά τις εκλογές του Μαΐου" είπε. Όμως, θα πρέπει να βρεθεί πεδίο συνεννόησης και οι τοπικές αρχές να διαχειρισθούν το προσφυγικό, όχι σαν κάτι ξένο, αλλά ως κάτι που πρέπει να εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

   Β. Λαμπρινός: Δεν έχει σημειωθεί κάποιο αρνητικό συμβάν με τους πρόσφυγες

   Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφέρθηκε στον "χάρτη" του προσφυγικού στην Κρήτη. Οι πρόσφυγες έχουν αναπτυχθεί, μέσω του προγράμματος κατοικιών που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ, σε Ηράκλειο, Χανιά και Σητεία. Από τους 597 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο, οι 314 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Όλοι μαζί φιλοξενούνται σε 191 κατοικίες. Από τους 136 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα Χανιά, οι 72 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι και όλοι μαζί φιλοξενούνται σε 40 κατοικίες. Από τους 146 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Σητεία, οι 81 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι και το σύνολό τους φιλοξενείται σε 39 κατοικίες. Το πρόγραμμα υλοποιεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Κρήτης και δεν έχει σημειωθεί κανένα αρνητικό συμβάν.

   Δ. Παπαστεργίου: Δώσαμε λίγη παραπάνω αγάπη σε ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί χωρίς να το έχουν επιλέξει

   Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι οι δήμοι της περιοχής κλήθηκαν να διαχειρισθούν καταστάσεις, που αδυνατούσε να διαχειρισθεί το κεντρικό Κράτος και μίλησε ενδεικτικά για τα πούλμαν με εκατοντάδες ανθρώπους που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην Ειδομένη το 2016. Αναφερόμενος στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν σημείωσε: "Αυτό που κυρίως κάναμε ήταν να δώσουμε λίγη παραπάνω αγάπη σε ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί χωρίς να το έχουν επιλέξει". Και μπορεί οι πρόσφυγες να ζουν στην τοπική κοινωνία χωρίς πρόβλημα, όμως -όπως είπε- για να ενταχθούν πραγματικά πρέπει να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό και αυτή η προσπάθεια αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της υψηλής ανεργίας στην περιοχή. Και ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα με τη διαμονή των προσφύγων στα Τρίκαλα.

   Γιώτα Πούλου: Το προσφυγικό υπήρξε η αφορμή για να γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι και να δημιουργήσουμε καλύτερες δομές για όλους

   Η δήμαρχος Λειβαδέων Γιώτα Πούλου σημείωσε ότι οι ελάχιστες ξενοφοβικές φωνές σιώπησαν γρήγορα, καθώς το προσφυγικό υπήρξε η αφορμή για να "γίνουμε περισσότεροι υπεύθυνοι" και "να δημιουργήσουμε καλύτερες δομές για όλους". Σημείωσε ότι η συνύπαρξη προσφύγων και τοπικού πληθυσμού είναι αρμονική και ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στα σχολεία με την ένταξη των προσφυγόπουλων. Επίσης, για τους ενήλικους πρόσφυγες που δεν μετεγκατασταθούν τελικά, λειτουργεί πρόγραμμα ελληνομάθειας.

   Όπως είπε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει περισσότερο δυναμικό ρόλο, καθώς αποδείχθηκε ότι είναι η μόνη που μπορεί να διαχειρισθεί το προσφυγικό αποτελεσματικά Σημείωσε ότι το Δίκτυο πρέπει να ενεργοποιηθεί περαιτέρω και κατέληξε: "Δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, αλλά καλώ όλους τους υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές να πάρουν θέση για το προσφυγικό".

   Μαρία Καμμά: Δημιουργήσαμε πρότυπη τυροκομική μονάδα για την απασχόληση των προσφύγων

   Η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά σημείωσε ότι το 2015 το δημοτικό συμβούλιο του νησιού αποφάσισε ομόφωνα να φιλοξενήσει πρόσφυγες σε μια δομή που έφτιαξαν μόνοι τους οι κάτοικοι. Δημιουργήθηκε πρότυπο κέντρο φιλοξενίας, ενώ τα οφέλη αποδείχθηκαν εξίσου σημαντικά για τους πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία. "Το προσφυγικό αποδείχθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για ένα νησί με 400 μόνιμους κατοίκους, που για 4-5 μήνες το χρόνο μένει χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο". Και επειδή η ένταξη ολοκληρώνεται μόνον με σταθερή εργασία, ο δήμος Τήλου σε συνεργασία με Ελβετικό δήμο έχει δημιουργήσει σύγχρονο τυροκομείο (ΚΟΙΝΣΕΠ) προκειμένου να απασχοληθούν ντόπιοι, μετανάστες και πρόσφυγες. Συνολικά, τα τελευταία χρόνια το νησί περιέθαλψε περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες και όλα έγιναν ομαλά, τόνισε η κα Καμμά.

   Μαρία Ανδρούτσου: Ακουμπάμε στην Αθήνα γεωγραφικά και μεταφορικά για το προσφυγικό

   Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου σημείωσε ότι στο δήμο Αθηναίων ακουμπάμε γεωγραφικά και στο προσφυγικό ακουμπήσαμε και μεταφορικά. Όπως είπε, η πόλη μπόρεσε να διαχειρισθεί το πρόβλημα πάντα σε άριστη συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων. Αυτή τη στιγμή, εθελοντές εκπαιδευτικοί υλοποιούν πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών σε εσπερινό σχολείο του δήμου και την ίδια ώρα μια δασκάλα απασχολεί τα παιδιά. Συγχρόνως, εντός του δήμου λειτουργεί ξενώνας ασυνόδευτων ανηλίκων της Αρχιεπισκοπής.

   Δ. Δεληγιάννης: Η διεύρυνση του Δικτύου Πόλεων για το Προσφυγικό είναι θέμα κοινωνικής συνοχής

   Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης σημείωσε ότι μαζί με τα Τρίκαλα αντέδρασαν ακαριαία το 2016 στο πρόβλημα των 1.500 ατόμων που κατευθύνονταν προς Ειδομένη και είχαν αποκλεισθεί στα Τέμπη. Σήμερα, ο δήμος συμμετέχει στο συντονιστικό του καταυλισμό στο Κουτσόχερο, αλλά αντιδρά στη δημιουργία νέου καταυλισμού 1.000 ατόμων στην άλλη άκρη της πόλης. "Αυτή η προοπτική δημιουργεί προβλήματα" τόνισε ο κ. Δεληγιάννης και πρόσθεσε: "Η διεύρυνση του Δικτύου Πόλεων για το Προσφυγικό αποτελεί θέμα κοινωνικής συνοχής. Όσο δεν διευρύνεται το Δίκτυο, θα υπάρξουν αντιδράσεις κάποια στιγμή από τις τοπικές κοινωνίες του Δικτύου εάν υπερφορτωθούν".

   Ο κ. Δεληγιάννης σημείωσε ότι ο δήμος άμεσα ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών, παρενέβη στα σχολεία, δημιούργησε Κέντρο Πληροφόρησης για τους πρόσφυγες. Στην αρχή υπήρξαν αντιδράσεις για ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, αλλά ο δήμος τις διαχειρίσθηκε. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, όπως η ένταξη και στήριξη των παιδιών στα σχολεία και η ένταξη της Λάρισας στο πρόγραμμα των διαμερισμάτων, λήφθηκαν ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Όμως, πλέον θα πρέπει η τοπική κοινωνία να προχωρήσει στην εργασιακή ένταξη αυτών των ανθρώπων. "Δεν είναι λύση η έξοδος από τα διαμερίσματα" κατέληξε και "δεν είναι εύκολο να πορεύεσαι χωρίς οδικό χάρτη".

   Β. Μπελής: Τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να συνεκπαιδεύονται και να δημιουργήσουμε ευέλικτες πολιτικές διαχείρισης

   Ο δ/ντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Καρδίτσας Βασίλης Μπελής σημείωσε ότι η συμμετοχή της πόλης στο πρόγραμμα φιλοξενίας τον Αύγουστο 2017 ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Σήμερα, στην πόλη φιλοξενούνται 300 άνθρωποι, από τους οποίους 240 είναι αραβόφωνοι και 60 γαλλόφωνοι. Ο μισός πληθυσμός είναι παιδιά που έχουν ενταχθεί στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στα δυο τμήματα αραβικών που έχουν δημιουργηθεί για παιδιά 6-10 ετών και 10-14 ετών. "Ήταν πολύ συγκινητικό. Τα παιδιά αυτά έπιασαν για πρώτη φορά στη ζωή τους μολύβι..."

   Συγχρόνως, στην πόλη λειτουργεί τμήμα εκμάθησης ελληνικών για τους ενήλικες. Απασχολούνται όλοι, φέτος, σε αγροτικές εργασίες και ο δήμος έχει αναθέσει σε ειδικούς επιστήμονες να κάνουν διερεύνηση δεξιοτήτων για να απορροφηθούν εργασιακά, με μέγιστο όφελος για τους ίδιους και την τοπική κοινωνία. Πολλοί από τους πρόσφυγες ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις και ο δήμος συντρέχει με τεχνογνωσία.

   Όμως, το ζήτημα είναι πολύ σύνθετο, σημείωσε ο κ. Μπελής. Γι αυτό, χρειάζεται ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών. Τα στελέχη της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συνεκπαιδεύονται και θα πρέπει να διαμορφωθούν ευέλικτες πολιτικές διαχείρισης. Γι αυτό, κατέληξε, το δίκτυο καλείται να συντονίσει συνεργασίες και με άλλους δήμους από την Ελλάδα και το εξωτερικό για δράσεις ένταξης.

   Ν. Τότσης: Πλήρης στήριξη από τον δήμο στις γραφειοκρατικές διαδικασίες

   Ο επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Τρίπολης Νίκος Τότσης σημείωσε ότι οι πρόσφυγες εντάχθηκαν ομαλά στην τοπική κοινωνία. Η Τρίπολη σήμερα φιλοξενεί 300 πρόσφυγες, σε 50 διαμερίσματα και οι 180 είναι παιδιά. Από το σύνολο των προσφύγων, οι 42 έχουν ήδη αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα και οι υπόλοιποι είναι αιτούντες πολιτικού ασύλου. Επίσης, στην πόλη έχουν καταγραφεί 20 γεννήσεις. Από τα παιδιά, 28 πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, 65 στο δημοτικό και 7 στο Λύκειο. Τα παιδιά υποστηρίζονται με τη διδασκαλία ελληνικών και αραβικών και οι ενήλικοι με τη διδασκαλία ελληνικών. Ο δήμος στηρίζει τους πρόσφυγες σε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και η μεταφορά τους στην υπηρεσία Ασύλου στην Πάτρα.

   Οι υπόλοιποι δήμαρχοι απουσίασαν για λόγους ανωτέρας βίας. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκιδόνας Αρης Βασιλόπουλος ακύρωσε την τελευταία στιγμή την παρουσία του, λόγω σοβαρής πυρκαγιάς. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναμενόταν κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης να φθάσει από τη Θεσσαλονίκη, ενώ για σοβαρό λόγο απουσίασε και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video