ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Απρίλιος, μήνας πρόληψης

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Σύμφωνα με το Καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η υγεία είναι η κατάσταση πλήρους ψυχοσωματικής και πνευματικής ευεξίας. Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου, χωρίς διάκριση ως προς τη φυλή, θρησκεία, πολιτική πεποίθηση, οικονομική ή κοινωνική κατάσταση.

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και ο  Απρίλιος ως μήνας πρόληψης και υγείας.

Είναι γεγονός ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, τα νοσήματα των αεραγωγών  τα ατυχήματα και οι λοιμώξεις αποτελούν τις πρώτες παθολογικές αιτίες θανάτου στον κόσμο σήμερα σε πληθυσμούς που έχουν λύσει το πρόβλημα της πρόσβασης σε καθαρό νερό και στοιχειώδη τρόφιμα. Χρόνια παθολογικά νοσήματα, τα οποία ενδημούν όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση, η στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής ή εξαντλούν τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού. Τα νοσήματα  που προαναφέρονται χαρακτηρίζονται από μακρύ αρχικό στάδιο χωρίς συμπτώματα. Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης η πλειοψηφία των νοσημάτων αυτών και των παραγόντων κινδύνουδιερευνώνται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Παρά το γεγονός ότι για οικονομικούς λόγους τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνο βασικούς παθολογικούς ελέγχους, η πραγματοποίηση εξατομικευμένων ειδικών μετρήσεων και η ειδική παθολογική  ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης.

Κατά την διάρκεια της σωστής ειδικής παθολογικής προληπτικής εξέτασης γίνεται  σοβαρή αξιολόγηση  και μελέτη:
•        Του ιατρικού ιστορικού του εξεταζόμενου
•        Των συνηθειών της καθημερινότητάς του
•        Της διατροφής του
•        Των κληρονομικών  παραμέτρων του
•        Των ευρημάτων που εντοπίζονται κατά  την διάρκεια της σωστής αντικειμενικής παθολογικής  εξέτασης στο ιατρείο.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα παραγγέλλονται συνέχεια οι πλήρεις εργαστηριακοί έλεγχοι που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση.  Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας υγείας είναι η κατάλληλη ευκαιρία για όλους να κλείσουν ραντεβού με τον ειδικό παθολόγο για την ετήσια προληπτική εξέταση. Τι πρέπει να ξέρετε ωστόσο οπωσδήποτε κατά την διάρκεια της προληπτικής σας εξέτασης:

1. Μην αποκρύψετε στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας, για να εντοπιστούν τα κληρονομικά σας στίγματα. Η συνήθεια της απόκρυψης είναι αρκετά διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο. Ορισμένοι άνθρωποι λανθασμένα θεωρούν  ότι ο ιατρός θα ανασυνθέσει μόνος του το ιατρικό τους παρελθόν εξετάζοντάς τους. Αυτό είναι λάθος. Κάθε νόσημα, μπορεί να έχει αφήσει εμφανή ίχνη κατά την ιατρική εξέταση, μπορεί όμως και όχι. Έχει μείνει, ωστόσο, στην κυτταρική μνήμη και καθορίζει πολλές φορές τον τρόπο που το αμυντικό σύστημα και όλο το σώμα σας αντιδρά στο μέλλον και τα νοσήματα που είναι επιρρεπές. Οι συχνές πυελονεφρίτιδες για παράδειγμα που πέρασε κάποιος κατά το παρελθόν μπορεί να μην φαίνονται στην ιατρική εξέταση, αλλά να τον έχουν καταστήσει επιρρεπή σε νεφρικές βλάβες, γεγονός που επιβάλλει  άλλου τύπου εργαστηριακούς ελέγχους συγκριτικώς με άλλους ασθενείς.

2. Προσκομίστε παλαιότερες εξετάσεις
 Είναι σημαντικό, σε κάθε ιατρική επίσκεψη, να προσκομίζετε όσο γίνεται περισσότερες και παλαιότερες εξετάσεις, από αυτές που έχετε. Υπάρχει σημαντικό εύρος στις φυσιολογικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων, έτσι κάθε εργαστηριακό αποτέλεσμα συγκρίνεται με προηγούμενα. Για παράδειγμα, ο αιματοκρίτης σε μία φυσιολογική γυναίκα κυμαίνεται από 36 έως 46%. Ένας οργανισμός όμως που λειτουργεί από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών με αιματοκρίτη 46% και ξαφνικά εμφανίζει αιματοκρίτη 38%, έχει συχνότατα παθολογικό πρόβλημα ακόμα και εάν η νέα τιμή εξακολουθεί να ευρίσκεται στα φυσιολογικά πλαίσια που δίδουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια.

3.Κλείστε ραντεβού όταν δεν έχετε οξύ νόσημα
Αρκετά ευρήματα, που διαπιστώνονται κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων ή σε περίεργες συνθήκες, είναι φυσιολογικά διαταραγμένα, λόγω της αντίδρασης του οργανισμού, το αμυντικό σύστημα του οποίου, ευρίσκεται σε ιδιαίτερη δραστηριοποίηση. Εάν έχετε πυρετό ή νιώθετε άρρωστος, πηγαίνετε στο προκαθορισμένο σας ραντεβού για να θεραπευτείτε, αλλά μεταθέσετε το ραντεβού της ετήσιας ιατρικής προληπτικής εξέτασης.


Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη 
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2102122198 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video