Δρομολογείται η κατασκευή επτά μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο συνολικός όγκος των προς διαχείριση αποβλήτων, αλλά και να εκλείψουν οι συνέπειες της μέχρι τώρα διαχείρισης των απορριμμάτων στο περιβάλλον,
μέσω των στραγγισμάτων και του βιοαερίου που προκύπτουν από αυτήν. Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦοΣΔΑ), Μιχάλης Γεράνης, υπέγραψε σήμερα τις συμβάσεις για τη σύνταξη των μελετών ωρίμανσης προκειμένου να κατασκευαστούν μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Θεσσαλονίκη, την Πιερία, το Κιλκίς, την Πέλλα και τη Χαλκιδική.
Εκεί θα οδηγούνται τα βιοαπόβλητα (απόβλητα κουζίνας και απόβλητα κλαδέματος κήπων και πάρκων) τα οποία θα καταλήγουν στους καφέ κάδους που θα εγκατασταθούν στους Δήμους. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το όφελος θα είναι μεγάλο καθώς τα βιοαπόβλητα ποσοστιαία είναι περίπου τα μισά απορρίμματα και μάλιστα είναι αυτά που παράγουν τις περισσότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ο κ. Γεράνης ανέφερε ότι οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και τα έργα θα δημοπρατηθούν ως τις αρχές του 2020. Ωστόσο διευκρίνισε ότι υπήρξε πρόνοια από τον ΦοΔΣΑ για τη μεταβατική περίοδο. "Θα βγει διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών αφού προμηθευτούν όλοι οι δήμοι τους καφέ κάδους. Σύντομα θα υπάρχει προμήθεια καφέ κάδων και μηχανολογικού εξοπλισμού και κλαδοτεμαχιστές και συγχρόνως βγαίνει ο διαγωνισμός ούτως ώστε όταν θα φέρει έστω και ένα κιλό οργανικό ο κάθε δήμος ο φορέας να το διαχειριστεί" πρόσθεσε ο κ. Γεράνης.
"Στους δήμους μας ο μόνος κύκλος που μπορεί να κλείσει αυτομάτως είναι από τη διαχείριση των οργανικών. Διαχειρίζεται ο κάθε δήμος τα οργανικά του και επιστρέφει στους πολίτες το κόμποστ. Για επιτευχθούν όλα αυτά πρέπει να γίνει μια μεγάλη συμμαχία των συμπολιτών μας ώστε να έχει αποτέλεσμα η διαλογή στην πηγή" πρόσθεσε.
Διευκρίνισε άλλωστε ότι αρκετές μονάδες από αυτές θα γίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ σημείωσε πως οι μελέτες μπορεί να δείξουν πως μπορούν να γίνουν και σε χώρους όπου βρίσκονται μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, θα μελετηθούν ώστε να κατασκευαστούν μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων για την εξυπηρέτηση των Δήμων Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, μια μονάδα για την εξυπηρέτηση των δήμων Βόλβης, Λαγκαδά, Παύλου Μελά και της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας του Δήμου Ωραιοκάστρου, από μία μονάδα για την εξυπηρέτηση της Πιερίας, του Κιλκίς και της Πέλλας και δύο για την εξυπηρέτηση της Χαλκιδικής.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου