Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως απομάκρυνε κατεπειγόντως άλλους 150 πρόσφυγες από κέντρο κράτησης στην Τρίπολη διότι κινδύνευαν εν μέσω των εχθροπραξιών και γνωστοποίησε πως δεν κατάφερε όπως ήθελε να απομακρύνει περισσότερους εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) διευκρίνισε πως μετέφερε τους πρόσφυγες αυτούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, από το κέντρο κράτησης Αμπού Σελίμ, στο νότιο τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σε δική της εγκατάσταση, στο κέντρο της πόλης.
Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη εν μέσω σφοδρών μαχών ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και παραστρατιωτικές ομάδες που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
«Πρόκειται για μια κούρσα με τον χρόνο για να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί σε ασφαλή καταφύγια», επισήμανε η υποδιευθύντρια της αποστολής της UNHCR στη Λιβύη, η Λουσί Γκαν, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε. «Η σύρραξη και η επιδείνωση της κατάστασης ως προς την ασφάλεια περιορίζουν τις δυνατότητές μας», συμπλήρωσε.
Τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 758 έχουν σκοτωθεί στις μάχες στην Τρίπολη, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το Αμπού Σελίμ είναι ανάμεσα στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών που επλήγησαν από τις μάχες. Η Αρμοστεία, η οποία είχε ήδη απομακρύνει την περασμένη εβδομάδα πάνω από 150 μετανάστες από άλλο κέντρο κράτησης, το Άιν Ζάρα, ανέφερε πως σκόπευε να συνεχίσει την προσπάθεια και να μεταφέρει κι άλλους χθες, όμως αναγκάστηκε να διακόψει την επιχείρηση εξαιτίας της ταχείας κλιμάκωσης των μαχών σε αυτόν τον τομέα.
Οι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν χθες έχουν υποστεί ψυχικό «τραύμα» από τις μάχες που εκτυλίσσονται, σημείωσε η UNHCR, διευκρινίζοντας ότι εχθροπραξίες γίνονται περίπου 10 χιλιόμετρα από το σημείο όπου κρατούνταν.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως λύσεις για τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων αποστολών διάσωσης για να μεταφερθούν οι πιο ευάλωτοι από αυτούς εκτός της χώρας», επισήμανε η Γκαν.
Η Αρμοστεία ανέφερε πως πάνω από 400 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πλέον μεταφερθεί στο δικό της κέντρο, όμως πάνω από 2.700 ακόμη είναι πάντα κρατούμενοι, και αποκλεισμένοι, σε περιοχές όπου εκτυλίσσονται μάχες.
Η Λιβύη συνεχίζει να είναι «επικίνδυνος τόπος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», υπογράμμισε η UNHCR. «Όσοι εξ αυτών διασώζονται ή αναχαιτίζονται στη θάλασσα δεν πρέπει να επαναπροωθούνται εκεί», συμπλήρωσε.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου