ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Φιλάρετος: ''Είμαστε Πατριαρχείο, αλλά μόνο στην Ουκρανία''

Φιλάρετος: ''Είμαστε Πατριαρχείο, αλλά μόνο στην Ουκρανία''

Του Θάνου Θανόπουλου

Την πρώτη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης μετά την παράδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στη νέα Εκκλησία της Ουκρανίας έδωσε ο επίτιμος ''Πατριάρχης'' Φιλάρετος (Ντενισένκο).

Ο επίτιμος ''Πατριάρχης'' Φιλάρετος περιγράφει για πρώτη φορά λεπτομερώς τα γεγονότα που συνέβησαν την παραμονή της «Ενωτικής Συνόδου» στο Κίεβο, εξηγεί γιατί δεν ήταν καλεσμένος παράδοση του Τόμου στις 6 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης ο κ. Φιλάρετος αναγνωρίζει ότι το κράτος συνέβαλε στη δημιουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι: «αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό».

"Φυσικά και είμαστε ευτυχείς που η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τελικά έλαβε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Απευθύναμε έκκληση βασιζόμενοι στην λήψη Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Πολωνίας το 1924, η οποία ήταν μέρος της Μητρόπολης Κιέβου'' τόνισε ο επίτιμος ''Πατριάρχης''.

Στην συνέχεια πρόσθεσε: ''Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αιτιολόγησε την απόφαση αυτή από το γεγονός ότι το 1686 η Μητρόπολη Κιέβου προσαρτήθηκε παράνομα στο Πατριαρχείο Μόσχας. Αυτό σημαίνει ότι η Πολωνία είναι κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Είχαμε την ίδια προσέγγιση, αλλά για 25 χρόνια δεν τολμούσε να εκδώσει τον Τόμο. Όταν ο Κύριος δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα ήταν κατηγορηματικά αντίθετη, μας έδωσε την Αυτοκεφαλία. Αν και αρχικά δήλωσε ότι είμαστε μέρος της Πατριαρχίας του''.

Ερωτηθείς για το εάν είχε λάβει πρόσκληση να παραστεί στην τελετή παράδοσης του Τόμου Αυτοκεφαλίας στις 6 Ιανουαρίου στο Φανάρι, ο Φιλάρετος απάντησε ότι δεν είχε λάβει πρόσκληση, και ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας με καθεστώς Πατριαρχίας, αλλά Μητρόπολης.

''Είμαι Πατριάρχης, και εάν παρευρισκόμουν στην τελετή, αυτό σημαίνει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζει την Εκκλησία της Ουκρανίας ως Πατριαρχείο. Δεν αποκλείει το γεγονός ότι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας μπορεί να γίνει Πατριαρχείο. Πότε και ποιες είναι οι προϋποθέσεις γι' αυτό; Εάν όλοι οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί ενωθούν σε μία Εκκλησία. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη χορήγηση του καθεστώτος της Πατριαρχείας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, είμαστε Πατριαρχείο, αλλά μόνο στην Ουκρανία. Δηλαδή είμαστε ένα μη αναγνωρισμένο Πατριαρχείο, και είμαστε αναγνωρισμένοι ως Μητρόπολη Κιέβου. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με ενορίες και κληρικούς του Πατριαρχείου Μόσχας. Όταν ενωθούμε, τότε θα απεθύνουμε αίτημα στον Οικουμενικό Πατριάρχη να μας χορηγήσει το καθεστώς του Πατριαρχείου'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτιμος ''Πατριάρχης''.

Σε άλλο σημείο ο κ. Φιλάρετος αναφέρθηκε στην απόσυρση της υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Μιχαήλ από την «Ενωτική Σύνοδο» τονίζοντας: ''Ναι, επέμεινα ο Μητροπολίτης Μιχαήλ να αποσύρει την υποψηφιότητά του, επειδή ήθελα να γίνει Προκαθήμενος ο Μητροπολίτης Επιφάνιος. Εξάλλου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μου έδωσε το δικαίωμα να αρνηθώ να διορίσω, αλλά με τη σειρά μου θα υποστήριζα έναν υποψήφιο που, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, ήταν ο καλύτερος".

"Συμφωνήσαμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ότι τα μόνιμα μέλη της Συνόδου πρέπει να είναι ο Πατριάρχης Φιλάρετος, ο Μητροπολίτης Μακάριος και ο Μητροπολίτης Συμεών. Και άλλοι Επισκόποι, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, θα πρέπει να λάβουν εναλλάξ θέσεις στην Ιερά Σύνοδο. Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος επέλεξε μία Σύνοδο προσωρινή ή για ενάμισι έτος. Μετά από αυτό το διάστημα, πρέπει να έρθει μία άλλη από όλες τις Επισκοπές της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτό μας πρότειναν οι Έλληνες" - υπογράμμισε ο κ. Φιλάρετος.

Ακόμη πρόσθεσε: "Δεν σημαίνει ότι αυτό μας ικανοποιεί. Προσωπικά δεν με ικανοποιεί. Ως εκ τούτου, πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση και να εγκρίνουμε το Καταστατικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο επόμενο Τοπικό Συμβούλιο. Ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία, πρέπει να έχουμε το δικό μας Ουκρανικό Καταστατικό, το οποίο πρέπει να εγκρίνουμε στο Τοπικό Συμβούλιο. Ως εκ τούτου, περιμένουμε τη σύγκληση του Συμβουλίου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο πρέπει να υιοθετήσει τον Χάρτη της Εκκλησίας μας."

"Η διαφορά από το Καταστατικό που έχουμε τώρα είναι στα μόνιμα Μέλη της Συνόδου. Χρειαζόμαστε 12 και όχι 3 όπως είναι τώρα. Τα μόνιμα Μέλη πρέπει να είναι από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, από το Κέντρο, τη Δύση, την Ανατολή, το Νότο και το Βορρά, ώστε να εκπροσωπηθεί ολόκληρη η Ουκρανία στη Σύνοδο, όπως είχαμε σήμερα στο Πατριαρχείο Κιέβου" συμπλήρωσε ο επίτιμος ''Πατριάρχης''.

Σε άλλο σημείο της συνεντεύξεως του, ο κ. Φιλάρετος τόνισε ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας είπε: καθώς αποδέχεστε το Καταστατικό το οποίο σας προσφέρουμε, και όταν λάβετε τον Τόμο, ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία υιοθετείτε το Καταστατικό που χρειάζεστε. Δεν υπάρχουν περιορισμοί και καμία σύγκρουση. Λειτουργούμε νόμιμα και όχι εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ευχαριστούμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη γι' αυτό που έκανε, αλλά εάν είμαστε μία Αυτοκέφαλη Εκκλησία, πρέπει να ενεργήσουμε προς το συμφέρον της Εκκλησίας μας, του λαού μας και του κράτους μας."

Επίσης ο κ. Φιλάρετος αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βίκτορ Γιουσένκο, ο οποίος βοήθησε ενεργά για να λάβει η Εκκλησία τον Τόμο.

"Ο Πρόεδρος Γιουσένκο και οι αντιπρόσωποί του συναντήθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμφώνησε να αποδεχθεί την Ουκρανική Εκκλησία ως μέρος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως. Αλλά εμείς δεν συμφωνήσαμε. Θυμάμαι ότι κάλεσα τον Βίκτορ Γιούσενκο και του είπα ότι δεν είμασταν ικανοποιημένοι με το καθεστώς της αναγνώρισης και τότε όλα σταμάτησαν. Έκανε πολλά, αλλά ο Πέτρο Πόροσενκο έκανε ό, τι θέλαμε. Και θέλαμε να γίνει Αυτοκέφαλη η Εκκλησία. Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμφώνησε με τον Πόροσενκο και μαζί μας. Κάποιοι λένε ότι το κράτος έχει παρέμβει. Το κράτος δεν παρενέβη, αλλά βοήθησε. Χωρίς ανεξάρτητη Εκκλησία δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητο Κράτος" - τόνισε ο ''Πατριάρχης'' Φιλάρετος.

Ο επίτιμος ''Πατριάρχης'' αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ακόμη καμία από τις Εκκλησίες δεν έχει αναγνωρίσει την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο Μόσχας επηρεάζει όλες τις Εκκλησίες.

"Για παράδειγμα η Εκκλησία της Αντιόχειας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υποστηρίζει τον Τόμο που μας παρέδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Επειδή η Συρία εξαρτάται από τη Ρωσία, αυτή η Εκκλησία χρηματοδοτείται πλήρως από τη Ρωσική Εκκλησία και είναι λόγικό ότι θα την ακούει. Έτσι είναι και με τις άλλες Εκκλησίες. Η Μόσχα τις επηρεάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο" δήλωσε ο κ. Φιλάρετος.

Κλείνοντας ο επίτιμος ''Πατριάρχης'' πρόσθεσε: "Η Μόσχα επηρεάζει εκείνους που έχουν ήδη κάνει δηλώσεις παρόμοιες με τις δηλώσεις της Εκκλησίας της Αντιόχειας. Αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί. Γιατί η αποστολή μας είναι να ενώσουμε τους Ορθοδόξους της Ουκρανίας σε μια ενιαία Εκκλησία. Όταν γίνει αυτό, είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Εκκλησία μας, επειδή θα είναι δεύτερη μετά τη Ρωσική Εκκλησία, και μεγαλύτερη από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες".

Romfea.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video