Ένα πρόγραμμα πλούσιο σε αριθμό και ποικιλία εκδηλώσεων θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φιλότεχνο κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατά την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο. Το πρόγραμμα αυτό, που άρχισε να ξεδιπλώνεται ήδη από την πρώτη μέρα του έτους, δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική αλλά επεκτείνεται στο θέατρο, στον χορό, στον κινηματογράφο και στις εκδηλώσεις λόγου, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη νεανική δημιουργία. Ισορροπεί δε ιδανικά ανάμεσα αφενός στα μεγάλα ονόματα της διεθνούς και εγχώριας σκηνής και αφετέρου στους νέους καλλιτέχνες, καλώντας μας έτσι να δούμε την πολιτιστική δημιουργία όχι τόσο ως ένα τετελεσμένο γεγονός αλλά ως μια διαρκή και δυναμική διαδικασία.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα Ιανουάριος – Ιούνιος 2019
ΣΥΜΦΩΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ
Για άλλη μία καλλιτεχνική περίοδο το κοινό του Μεγάρου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλίες από τα μεγάλα συμφωνικά σχήματα της πόλης. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εννέα εμφανίσεις με μια ευρεία ποικιλία έργων του κλασικού ρεπερτορίου, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται επτά φορές, είτε μόνη της είτε συμπράττοντας με άλλους καλλιτέχνες και σχήματα.
Επιπλέον, δύο σχετικά νεότευκτα συμφωνικά σύνολα της πρωτεύουσας, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και η Ορχήστρα Academica Αθηνών, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
ΔΙΑΣΗΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΟΛΑ
Παρουσία στο Μέγαρο θα έχουν βέβαια και φημισμένα σχήματα από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε δύο βαριά ονόματα του χώρου της κλασικής μουσικής, την περίφημη Lithuanian Chamber Orchestra που ιδρύθηκε το 1960, αλλά και το θρυλικό Juilliard String Quartet από τη Νέα Υόρκη με την 72χρονη ιστορία του και με τη Θεσσαλονικιά βιολονίστα Αρετή Ζούλα στη σύνθεσή του.
ΠΙΑΝΟ
Το πιάνο έχει για άλλη μια χρονιά την τιμητική του. Σπουδαίοι μουσικοί θα παρουσιάσουν την τέχνη τους μέσα από περίφημα έργα που έχουν γράψει οι σημαντικότεροι συνθέτες. Έτσι, η Ναταλία Μιχαηλίδου θα παρουσιάσει έργα Γάλλων συνθετών (Ντεμπισί, Φορέ, Ραβέλ), η Anna Miernik έργα Πολωνών συνθετών με αφορμή την επέτειο των 170 χρόνων από τον θάνατο του Σοπέν, ο Γιώργος Κωνσταντίνου ένα ατμοσφαιρικό πρόγραμμα με βάση την Herma του Ιάννη Ξενάκη, οι Τίτος Γουβέλης και Χαράλαμπος Αγγελόπουλος την Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν στην περίφημη μεταγραφή του Λιστ για δύο πιάνα, ενώ ο Αντώνης Ανισέγκος συμπράττει με τη Σίσσυ Μακροπούλου σε ένα πρόγραμμα για τον ασυνήθιστο συνδυασμό πιάνου και άρπας.
Πέραν αυτών, στο Μέγαρο θα διεξαχθούν δύο σημαντικοί διεθνείς πιανιστικοί διαγωνισμοί: ο τελικός του 9ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου «Γιώργος Θυμής», όπου τους τρεις φιναλίστ θα συνοδεύσει η ΚΟΘ, και ο τελικός του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.
ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Εξαιρετικές άριες και περίφημα κομμάτια του διεθνούς οπερατικού ρεπερτορίου θα παρουσιάσουν τρεις γνωστές λυρικές τραγουδίστριες: Η συναυλία της Γιούλης Καραγκούνη περιλαμβάνει κυρίως έργα με θέμα τον έρωτα και το πεπρωμένο από τις πιο γνωστές όπερες και οπερέτες, ενώ το πρόγραμμα των Σοφίας Μητροπούλου και Δέσποινας Σκαρλάτου-Παρασκευοπούλου πέρα από τις όπερες του 17ου-19ου αιώνα επεκτείνεται και σε αγαπημένες ναπολιτάνικες καντσονέτες.
THE MET LIVE IN HD
Οι λάτρεις της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για άλλη μια χρονιά το πρόγραμμα The MET live in HD, που παρουσιάζει σε ζωντανή μετάδοση κάποιες από τις σημαντικότερες παραστάσεις όπερας του κόσμου. Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του λυρικού θεάτρου συμπράττουν στις παραστάσεις της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και μέσω της τεχνολογίας η τέχνη τους φτάνει σε περίπου 2.200 αίθουσες όλου του κόσμου. Αυτή την καλλιτεχνική περίοδο θα απολαύσουμε τις όπερες Αντριάνα Λεκουβρέρ του Τσιλέα, Κάρμεν του Μπιζέ, Το Κορίτσι του Συντάγματος του Ντονιτσέτι, Βαλκυρία του Βάγκνερ και Διάλογοι των Καρμελιτών του Πουλένκ.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Όσον αφορά το ελληνικό τραγούδι, θα κάνουμε τη γνωριμία ενός καινούργιου λαϊκού σχήματος, της Ορχήστρας Βασίλης Τσιτσάνης, που δημιουργήθηκε για την προβολή του έργου του σπουδαίου λαϊκού μας συνθέτη – την ορχήστρα συνοδεύουν οι μοναδικές φωνές της Δήμητρας Γαλάνη και της Νατάσσας Μποφίλιου. Επιπλέον, η μεγάλη ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη –και όχι μόνο– Μαργαρίτα Ζορμπαλά θα παρουσιάσει μια μουσικοθεατρική παράσταση με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΗΧΩΝ
Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Θύμιου Ατζακά, εντάσσεται στον ευρύτερο χώρο της world music και έχει επίκεντρο την ώσμωση μεταξύ των ευρασιατικών μουσικών παραδόσεων και της πνευματικής αναζήτησης του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Η πρώτη φάση του 2ου Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018, ενώ η δεύτερη διεξάγεται τον Φεβρουάριο του 2019. Το κοινό, όπως πάντα, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μερικά από τα πιο αξιόλογα μουσικά projects της διεθνούς crossover σκηνής. Το Trio Iama (Αντώνης, Γιάννης και Μαρία Ανισέγκου) θα παρουσιάσει την ημιτελή φούγκα του Μπαχ ενώ συγχρόνως ο Pierre Kouzmenko θα εκτελεί επί σκηνής φόρμες της πολεμικής τέχνης του τάι τσι. Από την άλλη, τέσσερις κορυφαίοι βιρτουόζοι (Σίμος Παπάνας, Tcha Limberger, Petar Ralchev, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης) θα παρουσιάσουν ένα ζωηρό πρόγραμμα που ερευνά τις τόσο γόνιμες σχέσεις της τσιγγάνικης και βαλκανικής παράδοσης με τη λόγια μουσική σημαντικών συνθετών.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECM
Μια συναυλία με σημαντικούς νέους καλλιτέχνες της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού (Mats Eilertsen Trio, Elina Duni, Σωκράτης Σινόπουλος Quartet) θα πλαισιώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός: το παγκόσμιο συνέδριο του κορυφαίου δισκογραφικού label ECM, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε πόλη του ευρωπαϊκού Νότου και συμπίπτει μάλιστα με τον εορτασμό των 50 χρόνων της εταιρείας.
ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Η νεανική δημιουργία κατέχει στο φετινό πρόγραμμα του Μεγάρου προνομιακή θέση, αφού πολλές από τις εκδηλώσεις του προέρχονται από νέους μουσικούς και απευθύνονται σε νέους.
Ξεκινούμε λοιπόν από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης - MOYSA, η οποία παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έργα γραμμένα ειδικά για την ορχήστρα αλλά και με έργα γραμμένα από μέλη της. Η MOYSA θα συμπράξει επίσης με τη ΣΟΔΘ σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με μουσική από δημοφιλή video games, αλλά και με την ορχήστρα του El Sistema Greece, του πρωτοποριακού συστήματος εκμάθησης που γεννήθηκε στη Λατινική Αμερική και προσαρμοσμένο στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα διδάσκει μουσική στα παιδιά των προσφύγων στοχεύοντας στην ομαλή κοινωνική τους ένταξη.
Επιπλέον το καλοκαίρι διοργανώνεται το 4ο Summer School MOYSA, ένας εκπαιδευτικός θεσμός για νέους μουσικούς με διδάσκοντες καταξιωμένες προσωπικότητες του χώρου.
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, πέραν των καθιερωμένων συναυλιών της Χορωδίας του και των Νεανικών Μουσικών Συνόλων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, φέτος θα παρουσιάσει και τρεις συναυλίες υπό τον τίτλο «Νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής», στις οποίες θα συμμετάσχουν νέοι μουσικοί 6-30 ετών.
Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και ειδικότερα το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με τα διάφορα μουσικά σύνολά του, θα παρουσιάσει στις συναυλίες του τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής δουλειάς που γίνεται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.
Κοντά σ? αυτά και ένας δυναμικός θεσμός με εκατοντάδες συμμετοχές κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών, που στην 9η διοργάνωσή του κινείται μεταξύ άλλων και σε τζαζ ή ποπ κατευθύνσεις!
ΘΕΑΤΡΟ
Το θέατρο δεν λείπει από το Μέγαρο ούτε αυτή την περίοδο. Η performance Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, Κεφ. 23ο της Έφης Μπίρμπα βασίζεται στο έργο του Θερβάντες και εξερευνά τις «θερμές φιλοσοφικές περιοχές του», ενώ το Ήθελε να πεθάνει και να πάει στο Παρίσι του Ελληνογάλλου Joachim Latarjet έχει ως αντικείμενο τα ακανθώδη θέματα της ξενιτιάς, της γλώσσας και της μνήμης. Επιπλέον, μέχρι τον Μάρτιο συνεχίζονται οι παραστάσεις της Ιζαντόρα Ντακ, του έργου της Στέλλας Μιχαηλίδου που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα τόσο από το μαθητικό όσο και από το υπόλοιπο παιδικό κοινό.
ΧΟΡΟΣ
Ο χορός στο Μέγαρο θα εμφανίσει ένα... διπλό πρόσωπο, τόσο μοντέρνο όσο και παραδοσιακό. Το Φεστιβάλ Motum, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Τατιάνας Παπαδοπούλου, θα παρουσιάσει ομάδες που θα σκιαγραφήσουν τη σημερινή εικόνα του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Από την άλλη, η εκδήλωση παραδοσιακών χορών «Χορεύουμε για τη ζωή», η οποία έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, παρουσιάζει στη 15η διοργάνωσή της χορούς, τραγούδια και δρώμενα της Αποκριάς από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκδηλώσεις λόγου, οι οποίες είναι πολλές και ποικίλες.
Με δύο ομιλίες μέσα στον Ιανουάριο ολοκληρώνεται ο α? κύκλος διαλέξεων του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ με τίτλο «Ο Αριστοτέλης σήμερα» (υπεύθυνη η ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΑΠΘ Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου).
Τη σκυτάλη παίρνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης με δέκα εισηγήσεις, μία κάθε Τετάρτη, από καταξιωμένους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς κυρίως του βιολογικού πεδίου, με θέμα την «Απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής» (υπεύθυνος ο καθηγητής Γενετικής Ζαχαρίας Σκούρας).
Ειδήμονες από τους αντίστοιχους χώρους θα πραγματοποιήσουν ομιλίες και στις ημερίδες του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης με γενικό τίτλο «Η μουσική στη ζωή μας» και με ειδικότερα θέματα «Μουσική και θρησκευτικό συναίσθημα» και «Μουσική, φυσική, αστρονομία και μαθηματικά» (υπεύθυνος ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ Σταύρος Μπαλογιάννης).
Άλλη μία ενδιαφέρουσα ημερίδα, αυτή τη φορά με πολιτικό-κοινωνικό περιεχόμενο, θα πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» με τίτλο «Κρίση της δημοκρατίας. Οι συνέπειες της λιτότητας στις πολιτικές συμπερίληψης και στον σχεδιασμό».
Τέλος, η εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η ταυτότητα της πόλης μας μέσα από το παραλιακό μέτωπο» έχει στόχο την ενημέρωση για τις προοπτικές ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Μαζί μ' αυτές τις εκδηλώσεις ας αναφέρουμε και την τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2019, που αποτελεί την κορυφαία στιγμή για τον χώρο της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας.
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος θα τιμηθεί φέτος με δύο εκδηλώσεις: την παρουσίαση του βιβλίου Μη με ξεχάσετε σε επιμέλεια του Λεόν Σαλτιέλ, ένα ντοκουμέντο που φέρνει στο φως τις επιστολές τριών Εβραίων μητέρων στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της κατοχής, αλλά και τη συναυλία των Ούβε Μάτσκε, Δανάης Παπαματθαίου-Μάτσκε και Kerstin Feltz με έργα Μπλοχ και Μπετόβεν.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής θα εορταστεί στο Μέγαρο όπως πάντα με ανοιχτές εκδηλώσεις και ενδιαφέρουσες συμπράξεις, ενώ ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει και φέτος τη Γιορτή της Πανσελήνου υμνώντας το καλοκαιρινό φεγγάρι με μια ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία του Μεγάρου γεμάτη με όμορφη μουσική!
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Τέλος, το «Σινεμά με θέα» θα προσφέρει στο σινεφίλ κοινό της Θεσσαλονίκης μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς σε ένα από τα ομορφότερα θερινά σινεμά της πόλης, την ταράτσα του κτιρίου Μ2 με τη μοναδική θέα στον Όλυμπο και τον Θερμαϊκό κόλπο.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου