Έρχεται το 2ο Big Day για φέτος, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με θέμα «Μεταγραφές (Ι) – Από τη Λογοτεχνία στο Θέατρο: Αναπαραστάσεις της Κατοχής και της Αντίστασης «Καληνύχτα Μαργαρίτα» - «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019.
Με το αφιέρωμα αυτό, το ΚΘΒΕ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να μάθει για θεατρικές και λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από θεατρικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, workshops, εκπαιδευτικά σεμινάρια, προβολή ντοκιμαντέρ και συζητήσεις.
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, στις σκληρές συνθήκες της Κατοχής αλλά και της Αντίστασης μας μεταφέρει το θεατρικό έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου που παρουσιάζεται από το ΚΘΒΕ, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Πρόκειται για μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από την συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα «Το τέλος της μικρής μας πόλης».
Παράλληλα, η Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ παρουσιάζει με τεράστια επιτυχία, το κλασικό, βραβευμένο έργο της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Το πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων ζωντανεύει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, σε δραματοποίηση των Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά και μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου.
Όλες οι εκδηλώσεις του BIG DAY πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ στο τηλέφωνο: 2315200023 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00–15.00).
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019.
Τη διοργάνωση του αφιερώματος επιμελούνται οι: Αμαλία Κοντογιάννη, Μαρίνα Κολοκούρη, Εύα Κουμανδράκη, Στέλλα Παπαδημητρίου, Μαρία Τσιμά.
Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πραγματοποίηση του 2ου BIG DAY της χρονιάς είναι το βιβλιοπωλείο «ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ», η ομάδα αφηγητών της Action Art, το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.
Έρχεται το 2ο Big Day για τη φετινή θεατρική σεζόν
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ (Ι) - ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ:
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
«ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» – «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ»
• «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου: μια θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση»
Θεατρικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς
Στο συγκεκριμένο βιωματικό εργαστήριο προτείνονται επιλεγμένες θεατροπαιδαγωγικές μέθοδοι και τεχνικές με στόχο την προσέγγιση του πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου. Βασική επιδίωξη είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από παιχνίδια ρόλων, αφηγήσεις και τεχνικές δραματοποίησης να νοηματοδοτήσουν επιλεγμένα αποσπάσματα του μυθιστορήματος, να ταξιδέψουν στη δύσκολη περίοδο της Κατοχής και να προβληματιστούν για καταστάσεις, σχέσεις, ιδέες, δυσκολίες και διλήμματα της εποχής.
Σε αυτό το ταξίδι των συναισθημάτων η αθωότητα της τρυφερής παιδικής ηλικίας του εννιάχρονου Πέτρου θα είναι οδηγός μας.
Μάρθα Κατσαρίδου (Δρ. Θεατροπαιδαγωγός, Διδάσκουσα (ΕΕΠ) του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ)
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια: 3 ώρες
Μέχρι 25 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
• «Θεατρική γραφή: ειρηνικές μεταποιήσεις σε πολεμικά συμφραζόμενα»
Εργαστήριο θεατρικής γραφής για ενήλικες
Το εργαστήριο καλεί τους συμμετέχοντες σε μια καθοδηγούμενη παρατήρηση στοιχείων του θεατρικού λόγου, και δη της θεατρικότητας που χαρακτηρίζει πολλά δόκιμα λογοτεχνικά έργα. Μια μικρή βόλτα στον μεγάλο περίπατο του Πέτρου, μια εφαρμογή σε κείμενο του Γιώργου Μιχαηλίδη, μια εν τέλει δια-λογική προσωπική δημιουργία. Η "ποιητική" αυτή προσέγγιση, η κατασκευαστική λογική, συνιστά απόπειρα αναδιάταξης του πεζού μέσα από τα φίλτρα της δραματουργίας, και φιλοδοξεί να ασκήσει τους ενδιαφερόμενους στην παρατήρηση των αξιοποιήσιμων θεατρικά στοιχείων της πεζογραφίας και στην επιτυχή μετάπλασή τους. Η βαριά έννοια του πολέμου θα προσδώσει ενότητα περιεχομένου, ενώ η μορφή των κειμένων θα αντληθεί από το δράμα, την ποίηση, το πεζό.
Αλίκη Συμεωνάκη (Φιλόλογος, Διδάσκουσα Δημιουργικής Γραφής (ΕΔΙΠ) του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ)
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια: 3 ώρες
Μέχρι 20 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
• «Πουλιά πολύχρωμα, φωλιάζουνε στην αγκαλιά της Λευτεριάς»
Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών
Ιστορίες και παραμύθια από τις 4 γωνιές του κόσμου, που ιστορούν, πώς η λαχτάρα για αγάπη, η επιθυμία για όνειρα, ο πόθος για ζωή χαράσσουν το δρόμο της Λευτεριάς.
Ροδάνθη Δημητρέση (Αφηγήτρια, Εικαστικός, Παιδαγωγός)
Χρυσάνθη Βουδούρη (Αφηγήτρια, Θεατρολόγος)
Οργάνωση παράστασης αφήγησης : Ομάδα αφηγητών της Action Art (www.action-art.gr)
Ώρα έναρξης: 11:45
Διάρκεια αφήγησης: 30 λεπτά
• «Ο ήχος του πολέμου»
Θεατρικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών
Ποια είναι η φωνή του πολέμου; Είναι μόνο το τρίξιμο των όπλων, είναι ο κρότος από τα βήματα των στρατιωτών; Ή μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω και πέρα από αυτά; Στο εργαστήριο θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τον ήχο του πολέμου όχι μόνο μέσα από τα λόγια ή τις φωνές των ηρώων αλλά κυρίως μέσα από τις σιωπές και τις παύσεις. Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια διέξοδο σε όλα όσα λέγονται χωρίς να ακούγονται και να φωνάξουμε ένα μήνυμα ελπίδας και αντίδρασης.
Τζωρτζίνα Βλάχου (Θεατροπαιδαγωγός)
Ώρα έναρξης: 12:30
Διάρκεια: 90 λεπτά
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
• «Όταν η λογοτεχνία αποκτά αισθήσεις γίνεται θέατρο»
Παρουσίαση
Υπεύθυνος δράσης: Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σπουδών Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός)
Ώρα έναρξης: 13:00
Διάρκεια: 30 λεπτά
• «Αναγνώσεις»
Παρουσίαση
Ηθοποιοί του ΚΘΒΕ διαβάζουν αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων και ποίησης με θέμα την ιστορική περίοδο της Κατοχής-Αντίστασης. Θα ακουστούν αποσπάσματα από έργα των: Μέλπω Αξιώτη, Έλλη Αλεξίου, Οδυσσέας Ελύτης, Στέλιος Ξεφλούδας και Δημήτρης Χατζής. Θα ακουστεί επίσης απόσπασμα από το νέο βιβλίο της κ. Αλεξάνδρας Μητσιάλη «Ξυπόλυτοι Ήρωες», με θέμα την κατοχική Θεσσαλονίκη.
Γιώργος Νινιός (Ηθοποιός)
Κατερίνα Παπαδάκη (Ηθοποιός)
Ώρα έναρξης: 13:30
Διάρκεια: 30 λεπτά
• «Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης»
Προβολή ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά
Σενάριο: Μαργαρίτα Μαντά, Πέτρος Σεβαστίκογλου
Για το ντοκιμαντέρ θα μιλήσει ο κ. Πέτρος Σεβαστίκογλου (Σκηνοθέτης).
Ώρα έναρξης: 14:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
• «Θέατρο και Κατοχή: η γυναικεία συμβολή στην τέχνη, στην εκπαίδευση, στην Αντίσταση»
Στρογγυλό Τραπέζι
• «Κατοχή και θεατρική αισιοδοξία»
Γλυκερία Καλαϊτζή (Σκηνοθέτης, Λέκτορας Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ)
• «Θεσσαλονίκη της Κατοχής και της Αντίστασης: η λογοτεχνία και οι πληγές στο σώμα της μνήμης»
Αλεξάνδρα Μητσιάλη (Συγγραφέας, Φιλόλογος)
• «Η Εθνική Αντίσταση στο νεοελληνικό μεταπολεμικό θέατρο και η θέση της γυναίκας μέσα σ? αυτήν»
Έλενα Σταματοπούλου (Εκπαιδευτικός, Σκηνοθέτης, Δρ. Θεατρολογίας)
Συντονισμός: Αμαλία Κοντογιάννη, Στέλλα Παπαδημητρίου
Ώρα έναρξης: 15:30
Διάρκεια: 45 λεπτά
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου