Οι προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού που επηρεάζουν όχι μόνο διάφορους βιομηχανικούς και επιχειρηματικούς τομείς, αλλά και ποικίλες πτυχές της καθημερινότητας είναι
το κεντρικό θέμα του φετινού ετήσιου Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Ολοκληρωμένων Έξυπνων Συστημάτων (European Technology Platform on Smart Systems Integration) - EpoSS οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Για τα έξυπνα συστήματα ως βασικό καταλύτη μιας ανταγωνιστικής ψηφιακά Ευρώπης και την αξιοποίησή τους στους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας, στην ενέργεια, στη διαχείριση κυκλοφορίας οχημάτων και για την ενσωμάτωση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, start-ups και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης συζητούν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εταιρειών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σήμερα και αύριο στο φόρουμ που φιλοξενεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
"Κανείς δεν μπορεί να το φανταστεί, αλλά σχεδόν τα πάντα γύρω του είναι ολοκληρωμένα συστήματα από αισθητήρες, είτε μιλάμε για ένα ιατρικό εργαλείο, είτε για ένα σύστημα που υποστηρίζει, το ηλεκτρικό, ή το αυτόνομο ή το οποιαδήποτε όχημα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ, Ευάγγελος Μπεκιάρης. "Είναι σημαντικό που είμαστε οικοδεσπότες του φόρουμ και κομμάτι του κέντρου αποφάσεων. Το ΕΚΕΤΑ συνδιαμορφώνει τα νέα ευρωπαϊκά συστήματα, είτε μιλάμε για micro και nano αισθητήρες, είτε μιλάμε για ολοκληρωμένα συστήματα", τόνισε.
Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών είναι το ελληνικό μέλος της EPoSS, πλατφόρμας που χρηματοδοτείται 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από τη βιομηχανία.
Εκπρόσωποι εταιρειών, μεγάλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της Ε.Ε., όπως σημείωσε ο κ. Μπεκιάρης, ανταλλάσσουν στη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, απόψεις και τεχνολογία και συναποφασίζουν ποια θα είναι τα θέματα που θα μελετηθούν και διερευνηθούν και πού θα διοχετευθούν εκατοντάδες εκατομμύρια που δίνουν η βιομηχανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνα στους τομείς των αισθητήρων και των ολοκληρωμένων συστημάτων.
"Συνδιαμορφώνουμε με την ευρωπαϊκή έρευνα και βιομηχανία το παρόν και το μέλλον. Δεν είμαστε απλοί χρήστες της τεχνολογίας, δεν είμαστε στη γωνιά μας, αλλά είμαστε μέσα στο κέντρο αποφάσεων, γιατί εδώ λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις επόμενες χρηματοδοτήσεις, λαμβάνονται οι αποφάσεις για το τι θα μελετηθεί και θα διερευνηθεί στο μέλλον στην Ευρώπη, τι συστήματα θα φτιαχτούν, τι θα γίνει με το επόμενο πρόγραμμα, καθώς ολοκληρώνεται το Horizon το 2020 και ξεκινά το Horizon Europe», εξήγησε ο κ. Μπεκιάρης και πρόσθεσε: "Είναι πολύ σημαντικό και για τη χρηματοδότηση που μπορεί να προσελκύσουμε, αλλά και κυρίως για να μπορέσουμε να τη στρέψουμε προς θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Θέλουμε να επενδυθούν χρήματα, ώστε και η ελληνική βιομηχανία και οι ΜΜΕ να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν και να αναπτυχθούν".
Αποστολή της EPoSS, της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για Ολοκληρωμένα Συστήματα που συγκεντρώνει ευρωπαϊκούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος έξυπνων συστημάτων, η ώθηση της καινοτομίας και η πρόσβαση στην αγορά, τόνισε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του φόρουμ ο αντιπρόεδρος της EPoSS, Ρέντζο Νταλ Μόλιν.
"Υπάρχουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες που δεν αξιοποιούνται. Για να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο πρέπει να υπάρχει διαλειτουργικότητα διαφορετικών έξυπνων τεχνολογιών", ανέφερε στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος.
Η Κολέτ Μαλόνεϊ από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών - DG CONNECT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τα ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα για την ευρωπαϊκή πρωτοπορία (Electronic Components and Systems for European Leadership) ECSEL, τονίζοντας ότι η ΕΕ φιλοδοξεί τη διεύρυνσή της, την αύξηση του προϋπολογισμού της και ότι τώρα είναι καιρός για την εισαγωγή στην ECSEL νέων τύπων δραστηριοτήτων και δράσεων.
Περισσότερη συμμετοχή από την Ελλάδα στο πρόγραμμα ανάπτυξης και καινοτομίας που διαχειρίζεται η ECSEL ζήτησε ο εκτελεστικός διευθυντής της, Μπερτ Ντε Κολβενέρ.
Η συμμετοχή δεν είναι ικανοποιητική, παρ΄ότι υπάρχουν εταιρείες, ερευνητικά πανεπιστήμια, είπε προτείνοντας την αναζήτηση συνεργειών.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) φιλοξενεί επίσης αύριο 17 και μεθαύριο 18 Οκτωβρίου το Ετήσιο Συνέδριο MNBS 2018 (Micro-Nano Bio-Systems, Μικρο-Nανο-Bιοσυστημάτων) υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CΟΝNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου