Την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε μια νέα αγορά, αυτής της Ινδίας, έχουν φέτος οι Έλληνες μηλοπαραγωγοί, αφού ύστερα από αίτημα της ελληνικής πλευράς, το 2015, το ινδικό υπουργείο Γεωργίας άναψε το πράσινο φως για την εισαγωγή του προϊοόντος, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Πολυχρονάκης, ύστερα από την προαναφερόμενη εξέλιξη, αλλά και με βάση το ύψος της φετινής παραγωγής μήλων στην Ελλάδα, που αναμένεται στους 310.000 τόνους, έναντι των 282.000 τόνων πέρυσι, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν και μέρος του μεριδίου αγοράς που έχασαν το 2017 έναντι του 2016 - μείωση ελληνικών εξαγωγών μήλων κατά 40%, στις αγορές των Αιγύπτου και χωρών της Μέσης Ανατολής, ως αποτέλεσμα τις πίεσης στις τιμές διεθνώς.
Τονίζεται, ότι με έγγραφό του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γενικός σύμβουλος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β' στο Νέο Δελχί, Βασίλης Σκρόνιας, ενημέρωσε για την προαναφερόμενη εξέλιξη, αποστέλλοντας, με ημερομηνία 1.10.2018, το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Γεωργίας της Ινδίας, "το οποίο αναφέρει σαν προϋπόθεση για την έκδοση οριστικής έγκρισης εισαγωγών, "σε μόνιμη βάση",μήλων και ακτινιδίων ελληνικής προέλευσης, θα πρέπει να προηγηθεί επιτυχής δοκιμαστική εισαγωγή (trial shipments) 8-10 τουλάχιστον φορτίων υπό συγκεκριμένες συνθήκες (πχ preshipment treatment, in-transit refrigeration, in transit cold treatment κλπ).
Επιπλέον, στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε ο κ. Σκρόνιας, υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό εκκρεμεί επί δύο περίπου χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ, (Αυστρία, Τσέχικη Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα και Πορτογαλία), "υφίστανται δυσμενή μεταχείριση έναντι αυτών που διέθεταν ήδη προγενέστερη έγκριση εξαγωγής των αντίστοιχων προϊόντων τους".
Διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης σύγκλησης της τεχνικής ομάδας εργασίας μεταξύ ΕΕ και Ινδίας για φυτουγειονομικά θέματα (Νέο Δελχί, 25.09.2018), "οι Ινδοί εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση της δημοσίευσης στην Ινδική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ανοίγματος της αγοράς τους για μήλα, αχλάδια, εσπεριδοειδή και σταφύλια".
Τονίζεται ότι με το έγγραφό του το υπουργείο Γεωργίας της Ινδίας επιτρέπει και την ψυκτική επεξεργασία (Cold Treatment) πριν από την αποστολή, και την εφαρμογή Cold Treatment κατά τη μεταφορά δοκιμαστικών αποστολών.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με την Ινδία εκκρεμούν προς υπογραφή διμερείς φυτοϋγειονομικές συμφωνίες για την εξαγωγή ελληνικών δαμασκήνων, κερασιών και εσπεριδοειδών.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου