Ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, ιαπωνικά venture capitals και η βρετανική κυβέρνηση επενδύουν από κοινού 1 δισ. στερλίνες (1,14 δισ. ευρώ) στη βρετανική βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς μικρές και μεγάλες οικονομίες «τρέχουν» στην κούρσα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. στερλινών, νέες κρατικές δαπάνες ύψους 300 εκατ. στερλινών και κεφάλαια ύψους 400 εκατ. στερλινών, τα οποία το δημόσιο έχει ήδη διαθέσει.
«Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικών και προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών» υπογράμμισε ο Γκρεγκ Κλαρκ σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά του ο Άντονι Φίλιπσον, εκπρόσωπος Εμπορίου της Βρετανίας για τη Βόρειο Αμερική, σε συνέντευξή του σχολίασε πως η Βρετανία δεν μπορεί βεβαίως να ανταγωνιστεί με την Κίνα σε όρους συνολικής χρηματοδότησης και στην έκταση των προωθούμενων projects. Αντ'αυτού όμως θα επιδιώξει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για τα θέμα ηθικής, ασφάλειας και ρύθμισης.
Αυτή είναι ουσιαστικά συνολικά η γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκαλύφθηκε από το χθεσινό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν τόνισε ότι για να παραμείνει η κοινότητα στην κούρσα απαιτούνται επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ ανά την Ε.Ε. έως το 2020. Οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν 1,5 δισ. ευρώ σε αυτό το διάστημα. Κάτι που σημαίνει ότι το υπόλοιπο βάρος θα πρέπει να σηκώσουν ο ιδιωτικός τομέας και οι κυβερνήσεις- εφόσον επιθυμούν να μην χάσουν το τρέχνο.
Το σχέδιο της Κομισιόν έχει τρεις άξονες. Πέραν της χρηματοδότησης, οι άλλοι άξονες είναι η προετοιμασία για τις κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές, που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη και το κατάλληλο δεοντολογικό, νομικό πλαίσιο.
naftemporiki.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου