Μια κρίσιμη εβδομάδα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα και κορυφώνει την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, με την συνάντηση των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη.
Η συνάντηση αναμένεται να δώσει μια πρώτη αίσθηση των προθέσεων των δυο πλευρών, ενώ ο ειδικός διαμεσολαβητής του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση της διαφοράς. Την ίδια ημέρα αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια επίσκεψη με έντονο σημειολογικό περιεχόμενο, καθώς ορόσημο της διαπραγματευτικής οδύσσειας του πρώτου εξαμήνου, αποτελεί η καλοκαιρινή σύνοδος της βορειοατλαντικής συμμαχίας, εκεί όπου η γειτονική χώρα φιλοδοξεί να γίνει δεκτή ως μέλος, μέσα στη χρονιά.
Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο υπάρχει και γύρω από το φημολογούμενο ραντεβού μεταξύ των δυο Πρωθυπουργών, Τσίπρα και Ζάεφ, στο Νταβός της Ελβετίας. Το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, πραγματοποιείται φέτος στις 23 Ιανουαρίου και είναι μια καλή ευκαιρία για συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών, εφόσον βέβαια οι εξελίξεις τη δικαιολογούν. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει διαψεύσει μέχρι στιγμής την πιθανότητα της συνάντησης - φαίνεται πάντως ότι θα συνυπολιστούν όλα τα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεδομένα, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Στις αρχές Φεβρουαρίου πάντως αναμένεται να επαναληφθεί το τετ-α-τετ των δυο υπουργών εξωτερικών, Κοτζιά και Δημητρόφ. Το αποκάλυψε ο σκοπιανός υπουργός με δηλώσεις του στο Reuters - μένει να φανεί, το εάν αυτό το κανάλι επικοινωνίας (μεταξύ των δυο υπουργών) θα σκεπάσει την παράλληλη υπό τον Μάθιου Νίμτις διαδικασία. Επισήμως, τα δυο υπουργεία διαρρέουν πως οι “ομάδες εργασίας” που αποφασίστηκαν έχουν σκοπό να “ξεμπλοκάρουν” τη διαδικασία, στα σημεία που αυτή μπορεί να κολλάει. Η παρέμβαση των δυο υπουργών θα δώσει - λένε οι ίδιες πηγές - και την απαιτούμενη ταχύτητα στη διαδικασία, που βάσει των μέχρι στιγμής δηλώσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης της όποιας συμφωνίας, στο εσωτερικό των δυο χωρών.
Όλα αυτά βέβαια είναι μακρινά σενάρια - καθότι προέχει να διαπιστωθεί το εάν οι δυο χώρες βρίσκονται σε τροχιά σύγκλισης, τόσο στο θέμα του ονόματος, όσο βέβαια και στα θέματα χρήσης της ονομασίας, αλλά και ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα ταυτότητας, αλυτρωτισμού, σχολικών βιβλίων κοκ.
Πηγή: Reader.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου