Του Γιάννη Καμπουράκη
Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται ο ανασχηματισμός μετά την - αναγκαστική όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές - παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα δεν θα προχωρήσει σε αντικατάσταση του κ. Ζουράρι, ενώ όλα δείχνουν ότι εντείνεται η προετοιμασία για αλλαγές στην κυβέρνηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, το πιθανότερο μέσα στο πρώτο 15μερο του Φεβρουαρίου, μετά και το τυπικό τέλος της τρίτης αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση θέλει κατ΄ αρχάς την ομαλή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου απόψε στη Βουλή για να μπορεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της. Ωστόσο έμπειροι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η εικόνα που εκπέμπει, παρουσιάζει εδώ και καιρό προβλήματα και χρειάζονται άμεσα διορθωτικές κινήσεις, καθώς η προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση είναι συμπαγής και ακολουθεί ανεπηρέαστη το σχεδιασμό της στα μεγάλα θέματα, δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα.
Ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης άφησε να διαρρεύσει ότι ο κ. Καμμένος ήταν εκείνος που ζήτησε από τον κ. Ζουράρι να παραιτηθεί και στη συνέχεια ο κ. Ζουράρις έστειλε την επιστολή παραίτησης στον Πρωθυπουργό, ενώ έγκυρες πληροφορίες θέλουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αντιδράσει στο παρελθόν για την χαμηλή ποιότητα και την πολιτική αναγκαιότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, να επανέρχονται τις επόμενες ημέρες.
Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση δείχνει ότι αδυνατεί να συντονιστεί και στη διαχείριση του Σκοπιανού, που η ίδια επέλεξε να ανοίξει. Υπό ισχυρή δημοσκοπική πίεση, ο υπουργός Άμυνας έβαλε στη συζήτηση το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το όνομα της FYROM, ενώ είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις Τσίπρα. Είναι το δεύτερο θέμα στο οποίο Καμμένος και Τσίπρας διαφωνούν δημοσίως στη διαχείριση του Σκοπιανού, καθώς ο κ. Καμμένος έχει εμμέσως πλην σαφώς ζητήσει και διεξαγωγή Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία ο κ. Τσίπρας δεν προκρίνει αν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί η θετική της έκβαση.
Με άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ο κ. Καμμένος έβαλε εμμέσως πλην σαφώς θέμα δημοψηφίσματος με τη φράση «ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό». Κατόπιν, όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, άφησε να διαρρεύσει ότι «οι ΑΝΕΛ έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση».
Επί της ουσίας, διανύουμε εβδομάδα εξελίξεων στο Σκοπιανό. Την Τετάρτη οι διαμεσολαβητές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι θα συναντηθούν με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Στόχος είναι τον ερχόμενο μήνα οι ομάδες εργασίας να έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για το θέμα του ονόματος, αλλά και για το ζήτημα της αλλαγής στο Σύνταγμα της FYROM, του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας και άλλων συναφών θεμάτων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τη γραμμή του 2007, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί τελικά στο Νταβός στις 23 Ιανουαρίου για τις εργασίας του Οικονομικού Φόρουμ (23-26 Ιανουαρίου), κάτι που καθιστά πιθανή και συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.
Naftemporiki
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου