Αρνητική είναι η στάση της πλειοψηφίας των πολιτών σχετικά με τη νομική αλλαγή φύλου, όχι μόνο από τα 15 έτη ηλικίας, αλλά ακόμα και από τα 17.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία δημοσκόπησης της εταιρείας MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τρίτης.
Στην ίδια δημοσκόπηση, η κοινή γνώμη τάσσεται κατά πλειοψηφία στο πλευρό της Εκκλησίας της Ελλάδος στη διαμάχη που ξέσπασε, ενώ δεν συμφωνεί, σε μεγάλο ποσοστό, και με την χρονική συγκυρία στην οποία κατέθεσε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο.
Όσον αφορά στον δείκτη αισιοδοξίας, αυτός εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ποσοστό μόλις 5,7% των πολιτών να απαντά ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν πολύ ή αρκετά καλά, έναντι 74,6%, που απαντά ότι τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά ή πολύ άσχημα.
Όσον αφορά στη νομική αλλαγή φύλου, για την παροχή της δυνατότητας αυτής σε άτομα άνω των 17 ετών, το 39,3% απαντά ότι συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, έναντι του σαφώς μεγαλυτέρου 58,6%, που απαντά ότι μάλλον ή σίγουρα διαφωνεί.
Το ποσοστό διαφωνίας αυξάνεται σημαντικά, σχετικά με τη δυνατότητα νομικής αλλαγής φύλου σε άτομα ηλικίας 15-17 ετών. Στην περίπτωση αυτή, διαφωνεί μάλλον ή σίγουρα το 71,7% των ερωτηθέντων, έναντι ποσοστού 26,7%, που συμφωνεί.
Υψηλά είναι τα ποσοστά όσων διαφωνούν στο σύνολο των ανδρών (73,2%), στις ηλικίες 18-34 (78,6%), στα ημιαστικά/αγροτικά στρώματα (76,2%), στους γονείς με παιδιά έως 17 ετών (75,5%), όπως και σε όσους δεν έχουν πάει σχολείο ή έχουν τελειώσει μόνο το Δημοτικό (75,6%).
Επιφυλάξεις καταγράφονται στο σύνολο των ερωτηθέντων και για τη συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία της, με το 72,4% να απαντά ότι μάλλον ή σίγουρα διαφωνεί με την χρονική στιγμή που επιλέχθηκε, έναντι 23,8%, που μάλλον ή σίγουρα συμφωνεί.
Εντύπωση προκαλεί όμως ότι, στο ερώτημα αν «το ελληνικό δίκαιο θα πρέπει να εναρμονιστεί με το δίκαιο της υπόλοιπης Ευρώπης, όπως έχει υποχρέωση η χώρα», ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 39,4% απαντά «μάλλον ή σίγουρα όχι», έναντι του 52%, που απαντά «μάλλον ή σίγουρα ναι».
Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από την άποψή σας, πώς αξιολογείτε την στάση της Εκκλησίας να παρέμβει στο συγκεκριμένο θέμα και να ζητάει ακόμα και την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου», το 51,4% απαντά σίγουρα ή μάλλον θετικά, έναντι 44,2%, που απαντά μάλλον ή σίγουρα αρνητικά.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου