Τις θέσεις του για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία επαναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ σε άτυπη ενημέρωση που κοινοποίησε, επιμένοντας στην αυτοπρόσωπη παρουσία πριν από την ημέρα της εκλογής για την παραλαβή του προσωπικού κωδικού.
Δηλώνοντας ότι την επιθυμεί υπό προϋποθέσεις, επισημαίνει ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι η κυριότερη εγγύηση για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας και της εκλογής.
Το ΠΑΣΟΚ επικαλείται τα ισχύοντα στην Εσθονία, στην οποία εφαρμόζεται δοκιμαστικά η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, όμως κι εκεί απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία. Επίσης, αναφέρει ότι σε καμία εκλογή σοσιαλιστικού ή σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πρόσφατα δεν ίσχυσε ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία την απέρριψε.
«Δεν εμπιστευόμαστε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς την πλήρωση βασικών εγγυήσεων. Και αυτές παρά τις προσπάθειες του κ. Αλιβιζάτου δεν έχουν δοθεί. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Δρυμιώτη ενώπιον της Επιτροπής, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν θα ψηφίσει και για αλλά πρόσωπα. Κορυφαία και θεμελιώδης εγγύηση είναι η προηγηθείσα αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα ενώπιον εφορευτικής επιτροπής και η παραλαβή του αποκλειστικού γι' αυτόν κωδικού (pin)», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.
«Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι πράξη υψίστης πολιτικής ευθύνης. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αποτελεί την ελάχιστη εγγύηση και απόδειξη αυτής της ευθύνης», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας:
«Το χρονοδιάγραμμα δεν ανατρέπεται ή τροποποιείται. Η χώρα περνάει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Η ανάγκη απαντήσεων στα προβλήματα είναι επιτακτική. Και είναι ανεπίτρεπτη κάθε παράταση της εσωστρέφειας».
Θεοδωράκης: Η συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
«Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα νέο προοδευτικό Κίνημα μακριά από λαϊκισμούς, αλλά και από συντηρητικές πολιτικές καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην ελληνική κοινωνία για να βγούμε από την κρίση. Η παραγωγή, οι δουλειές, η παιδεία είναι στο επίκεντρο αυτής της νέας προσπάθειας.
Μόνο έτσι η Ελλάδα θα φύγει, όπως όλοι θέλουμε, από την στάση του απλωμένου χεριού και θα γίνει μια δυνατή χώρα -πρωταγωνιστής στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Καλαμάτα, όπου βρίσκεται σε διήμερη περιοδεία, σε δηλώσεις του στην κάμερα της ΕΡΤ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα ότι: «αυτό που έχουμε συμφωνήσει όλοι στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, είναι ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο προοδευτικό Κίνημα, που θα αξιοποιήσει τις νέες δυνάμεις της κοινωνίας και θα συνεργαστεί με τις θετικές φωνές του παρελθόντος. Δεν παίρνουμε όλο το παρελθόν μαζί μας, αλλά έχουμε ανάγκη ένα τμήμα του παρελθόντος».
Ως προς το γεγονός ότι η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα διαδικαστικά, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι αυτή η συζήτηση είναι απαραίτητη, ενώ υπογράμμισε ότι«η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων έχει καταλήξει σε αυτό που είχαμε προτείνει από την αρχή».
Δηλαδή στο «να μπορούν να ψηφίζουν και μέλη και φίλοι, άρα να μπορεί να ψηφίζει κάθε έλληνας πολίτης. Δεύτερον στο να μπορούν οι πολίτες να ψηφίζουν στις κάλπες που έχουμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά να μπορούν να ψηφίζουν και μέσω υπολογιστή, με έναν τρόπο αξιόπιστο και αδιάβλητο, για να μπορούν να εκφραστούν και οι νέοι που δεν έχουν τόσο καλή σχέση με την κάλπη, ενώ από τον υπολογιστή θα μπορέσουν να εκφραστούν, αλλά και οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό».
Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα συμμετέχουν στη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, οι οποία θα αποτελέσουν και τη αρχή του νέου Κινήματος.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στα πλαίσια της περιοδείας του στην περιοχή επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση συνεχάρη τον Δήμαρχο για το έργο που επιτελεί στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι είναι ένας από τα παραδείγματα ανθρώπων που μπορούν να σηκώσουν τη χώρα ξανά ψηλά. (διαβάστε εδώ)
Αιχμές για υπαναχώρηση από το Ποτάμι
Υπονοούμενα και αιχμές για υπαναχώρηση απ’ όσα συμφωνήθηκαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Νίκο Αλιβιζάτο, αφήνει το Ποτάμι. Ο Δημήτρης Τσιόδρας αναφέρει σε γραπτή του δήλωση: «Τα μέλη της Επιτροπής και των υποεπιτροπών καθώς και όσα στελέχη του χώρου έχουν ακόμη δισταγμούς και επιφυλάξεις, οφείλουν να αποδεχθούν τα συμφωνηθέντα και να συνταχθούν με την πλειοψηφία».
Επικαλούμενος τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο, με τίτλο «Βασικοί κανόνες της εκλογικής διαδικασίας» το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τον Ν. Αλιβιζάτο το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού ισχυρίζεται:
«Ιδιαιτέρως για το θέμα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, επισημαίνεται ότι οι ειδικοί που κλήθηκαν από την Επιτροπή εγγυήθηκαν πλήρως τη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας. Ας δώσουμε λοιπόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους προοδευτικούς πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να εκφραστούν.
Η πορεία για τη δημιουργία του "νέου" και "ενιαίου" προοδευτικού κινήματος έχει ξεκινήσει και τίποτα δεν μπορεί να την ανακόψει. Πουθενά δεν έχει διατυπωθεί ως προϋπόθεση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία να έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου. Αυτό άλλωστε θα αναιρούσε την όλη χρησιμότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου