Μια σπέσιαλ καλοκαιρινή συνταγή:
Υλικά
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το χταπόδι.(Κανονικά δεν πρέπει) Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως. Στραγίζουμε πολύ καλά και ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας για να φύγουν όλα τα υγρά.
Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα σκέτο. Χωρίς νερό ή λιπαρή ουσία. Το δουλεύουμε με ξύλινη κουτάλα και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του και να σοταριστεί καλά από όλες τις πλευρές. Δεν πειράζει αν κολλήσει λίγο στον πάτο. Αυτό το κάνουμε μέχρι να κοκκινίσει.
Έπειτα, σβήνουμε με το ξύδι. Τόσο ώστε να το καλύψει μέχρι τη μέση.
Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με σκεπασμένο το καπάκι για 10- 15 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρά καρέ. Επίσης, καθαρίζουμε το σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε.
Όταν το χταπόδι έχει πιει τα υγρά του το βάζουμε σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα τοποθετούμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια και μετά από 1-2 λεπτά το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης.
Όσο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, κόβουμε σε μπουκίτσες το χταπόδι.
Όταν έχουμε σοτάρει τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, βάζουμε τον πελτέ, το αφήνουμε να κάψει λίγο (ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα) και μετά σβήνουμε με την ντομάτα. Τοποθετούμε το χταπόδι, βραστό νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει (περίπου 20 λεπτά - ανάλογα το μέγεθος). Η σαλτσούλα μας θέλουμε να είναι μπόλικη οπότε βάζουμε αρκετό νεράκι.
Τώρα βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ταυτόχρονα όμως προσέχουμε να είναι al dente. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τοποθετούμε πάλι στην κατσαρόλα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε το χταπόδι, αν είναι έτοιμο προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι (αν χρειάζεται) και βάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην κατσαρόλα που έχουμε το κριθαράκι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα. Με αυτό τον τρόπο το κριθαράκι θα απορροφήσει τη νόστιμη σαλτσούλα χωρίς να λασπώσει. Έτσι μπορείτε να φάτε το νόστιμο αυτό φαγάκι και την επόμενη μέρα .
Τρίβουμε μπόλικο φρέσκο πιπέρι, πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε.
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι
- 350 γρ κριθαράκι
- Ξύδι καλής ποιότητας
- 400 γρ ντομάτα κονκασέ
- 1 μικρή συσκευασία πελτέ
- 4 κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- Ελαιόλαδο κατά βούληση (τουλάχιστον 5-6 κ.σ)
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το χταπόδι.(Κανονικά δεν πρέπει) Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως. Στραγίζουμε πολύ καλά και ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας για να φύγουν όλα τα υγρά.
Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα σκέτο. Χωρίς νερό ή λιπαρή ουσία. Το δουλεύουμε με ξύλινη κουτάλα και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του και να σοταριστεί καλά από όλες τις πλευρές. Δεν πειράζει αν κολλήσει λίγο στον πάτο. Αυτό το κάνουμε μέχρι να κοκκινίσει.
Έπειτα, σβήνουμε με το ξύδι. Τόσο ώστε να το καλύψει μέχρι τη μέση.
Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με σκεπασμένο το καπάκι για 10- 15 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρά καρέ. Επίσης, καθαρίζουμε το σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε.
Όταν το χταπόδι έχει πιει τα υγρά του το βάζουμε σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα τοποθετούμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια και μετά από 1-2 λεπτά το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης.
Όσο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, κόβουμε σε μπουκίτσες το χταπόδι.
Όταν έχουμε σοτάρει τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, βάζουμε τον πελτέ, το αφήνουμε να κάψει λίγο (ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα) και μετά σβήνουμε με την ντομάτα. Τοποθετούμε το χταπόδι, βραστό νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει (περίπου 20 λεπτά - ανάλογα το μέγεθος). Η σαλτσούλα μας θέλουμε να είναι μπόλικη οπότε βάζουμε αρκετό νεράκι.
Τώρα βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ταυτόχρονα όμως προσέχουμε να είναι al dente. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τοποθετούμε πάλι στην κατσαρόλα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε το χταπόδι, αν είναι έτοιμο προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι (αν χρειάζεται) και βάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην κατσαρόλα που έχουμε το κριθαράκι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα. Με αυτό τον τρόπο το κριθαράκι θα απορροφήσει τη νόστιμη σαλτσούλα χωρίς να λασπώσει. Έτσι μπορείτε να φάτε το νόστιμο αυτό φαγάκι και την επόμενη μέρα .
Τρίβουμε μπόλικο φρέσκο πιπέρι, πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου