Τα άλματα τεχνογνωσίας που έγιναν, μετά τον σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη στον τομέα της σεισμικής μηχανικής, θα αναδειχθούν στο 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής (16ECEE - 16th European Conference on Earthquake Engineering) που διοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής ΑΠΘ Κυριαζής Πιτιλάκης, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από 18 έως 21 Ιουνίου 2018, 40 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό της πόλης που σημάδεψε την πρόοδο της σεισμικής μηχανικής στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, περιλαμβάνει 31 προσκεκλημένες ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και μηχανικών, περισσότερες από 800 προφορικές παρουσιάσεις και αναρτημένες εργασίες και 24 ειδικές συνεδρίες σε επιμέρους θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
"Θα παρευρεθούν 1000 σύνεδροι από 53 χώρες ενώ στόχος είναι και η ανάδειξη του ελληνικού επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού σε μια επιστημονική περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την χώρα μας", ανέφερε ο κ.Πιτιλάκης. "Άλλωστε, πρόσθεσε, "το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που στηρίζει ουσιαστικά την οργάνωση του συνεδρίου, θεωρείται από τα καλύτερα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών στον κόσμο και βρίσκεται στις θέσεις 50-100 σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς κατατάξεις".
Ο χρόνος του συνεδρίου θα συμπέσει με την 40η επέτειο από το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης (20 Ιουνίου 1978), και ως εκ τούτου η επιστημονική διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει αφορμή σύνδεσης ενός επιστημονικού γεγονότος με θέματα που αφορούν στην ίδια την πόλη, αλλά και πλατφόρμα ανάπτυξης περαιτέρω δράσεων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με τη συμμετοχή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, των φορέων και των πολιτών της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται παράλληλες εκδηλώσεις μνήμης για τον σεισμό του 1978 (θεματικές εκθέσεις, ειδικές συνεδρίες και εργαστήρια, αρχεία εφημερίδων, ντοκουμέντα ήχου και εικόνας) αλλά και δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, οργανώσεων και πολιτών.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου