Ξεκίνησε ως παιχνίδι, μετατράπηκε σε αγώνα και έπειτα πήρε παγκόσμιες διαστάσεις.
Στην Θεσσαλονίκη έχει έδρα η Ελληνική Ομοσπονδία Stratego, η οποία δημιουργήθηκε το 2010 για να διαδώσει στην Ελλάδα το παιχνίδι αλλά και να διοργανώσει και να συμμετέχει σε αγώνες.
Ρεπορτάζ: Θεολόγος Ηλιού
Tο Stratego είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες του κόσμου και θεωρείται παγκοσμίως μια πρόκληση για την όξυνση του νου, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ψυχολογίας. Πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως ένα παιχνίδι που ονομαζόταν “L’attaque” και σχεδιάστηκε από την Hermance Edan το 1908. Πλέον ανήκει στα ολυμπιακά αθλήματα νόησης.
Ο Σταύρος Σεκερτζής έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του το κουτί από το Stratego, όταν του έκανε δώρο ένας θείος του στην ηλικία των 7 ετών. «Παίζαμε στην γειτονιά, εγώ και ένα άλλο παιδάκι ήμασταν καλοί . Δεν είναι δύσκολο να το μάθεις, επειδή έχει νούμερα πάνω και ένα παιδάκι που ξέρει να μετράει ως το 10, μπορεί εύκολα να παίξει, το θέμα είναι το εξελίξεις». Ο Σταύρος Σεκερτζής όχι μόνο δεν σταμάτησε να παίζει Strategο, αλλά το εξέλιξε, δημιουργώντας την Ελληνική Ομοσπονδία Stratego.
«Την ομοσπονδία την δημιουργήσαμε όταν μάθαμε ότι γίνονται παγκόσμιοι αγώνες και θέλαμε να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτούς. Ήρθαμε σε επαφή με την παγκόσμια ομοσπονδία Stratego και μας ενημέρωσε πως για να κατέβουμε στους αγώνες θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως ομοσπονδία και να δημιουργήσουμε την εθνική Ελλάδος Stratego». Έτσι το 2010 δημιουργήθηκε η ομοσπονδία Stratego, η οποία πέρυσι κατέβασε την εθνική Ελλάδος και βγήκανε πρώτοι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Stratego.
Βέβαια δεν είναι όλα εύκολα, χρειάζονται και θυσίες. Ο Σταυρός Σεκερτζής, ασχολείται τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα με το Stratego, είτε παίζοντας onlineπαιχνίδια, είτε τρέχοντας με θέματα που αφορούν την ομοσπονδία, ενώ έχει ξοδέψει και πολλές χιλιάδες ευρώ από την τσέπη του. Η ασχολία του με το παιχνίδι του χάρισε τρία χρυσά μετάλλια, ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα και αυτή την στιγμή είναι τέταρτος στην διαδικτυακή σελίδα του Stratego. «Το έχουμε κάνει επιστήμη, σκεφτόμαστε πως θα παίξουμε, τι θα κάνουμε, ποιον έχουμε απέναντι και πως παίζει. Σε τρια χρόνια στην Ελλάδα θα υπάρχουν επαγγελματίες παίκτες, πίσω από τους οποίους θα είναι χορηγοί. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ στο Stratego». Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το σκάκι και το Stratego, δεν υπάρχει άλλη ομοσπονδία για παιχνίδι στην Ελλάδα.
Εξασκούν μικρά παιδία ώστε να γίνουν καλοί «στρατηγοί»
Η ομοσπονδία Stratego διοργανώνει πολλά σεμινάρια για παιδιά και μη, καθώς μπορούν να παίξουν από 8 έως 60 ετών. Ο Σταύρος Σεκερτζής έχει διδάξει πάνω από 3.000 παιδιά και εξηγεί κάθε φορά στους γονείς πως «το Strategoβοηθάει πολύ και στην προσωπική μας ζωή, γιατί σε μαθαίνει να σκέφτεσαι γρήγορα και βαθιά την κάθε κίνηση του αντιπάλου, αλλά και να διαβάζεις την γλώσσα του σώματος. Ακονίζουμε την σκέψη μας». Στα σεμινάρια μαθαίνεις πώς να στήνεις τα πιόνια στο ταμπλό που θυμίζει πεδίο μάχης και τρόπους στρατηγικής, ώστε να κατακτήσεις την σημαία του αντιπάλου. Όλα αυτά υπό την πίεση ενός μεγάλου ρολογιού , που αν τελειώσει ο χρόνος του, το παιχνίδι βγαίνει ισοπαλία, αλλά υπάρχει και ένα προσωπικό ρολόι κάθε παίκτη, που δίνει στον καθένα τέσσερα δευτερόλεπτα για να κάνει την κίνηση του. Τα παιδιά που συμμετέχουν στα σεμινάρια, αποκτούν πιστοποίηση και ταυτόχρονα την δυνατότητα να συμμετέχουν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.
Το Υπουργείο Παιδείας, στηρίζει σε αυτήν την προσπάθεια για την διάδοση του Stratego στην Ελλάδα, θέτοντας υπό την αιγίδα του σχολικούς αγώνες.
Αξιωματικοί παίζουν Stratego στο στρατό
Όλοι όσοι ασχολούνται με το Stratego, αποκαλούνται «στρατηγοί». «Βέβαια έχει κοινά το παιχνίδι με την δράση ενός στρατηγού. Έχουμε ένα στρατό από 40 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες, που πρέπει να διαχειριστούμε σωστά για να κερδίσουμε τον αντίπαλο. Οι δυο αντίπαλοι πρέπει να αναπτύξουν ένα στρατηγικό σχέδιο που στηρίζεται στην μνήμη, τις πληροφορίες και την ταχύτητα» αναφέρει ο κύριος Σεκερτζής στο Seleo.
Το παιχνίδι αυτό θα ήταν αναπόφευκτο να μην το παίζουν και αξιωματικοί του στρατού. «Έχω παρακολουθήσει παιχνίδι από αξιωματικούς και είχε πολύ γέλιο. Ο ένας ήταν ταγματάρχης και ο άλλος λοχαγός και έβλεπαν στο παιχνίδι την δύναμη που έχουν. Έχει πολλά κοινά το παιχνίδι με την πραγματικότητα». Για αυτό το λόγο πολλά στρατόπεδα έχουν ζητήσει να γίνουν σεμινάρια, ώστε να μάθουν οι στρατιώτες το παιχνίδι. Σίγουρα αυτός που θα δημιούργησε το παιχνίδι, θα είχε γνώση πολέμου και στρατιωτικών σχεδίων. Σύμφωνα με έρευνα του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Strategο, υπάρχει μια εκδοχή πως το παιχνίδι το δημιούργησαν στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Γάλλοι στρατιώτες, παρ΄ όλα αυτά παντού αναγράφεται ως δημιουργός η Hermance Edan.
Επόμενος στόχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Strategoείναι το πανευρωπαϊκό τουρνουά που θα διεξαχθεί μέσα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όμως ο Σταύρος Σεκερτζής μας αποκάλυψε πως κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προσπάθειες, ώστε το 2017 να διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αθλημάτων νόησης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Ευχή του κύριου Σεκερτζή είναι η Ελλάδα να αποκτήσει κέντρα αθλήματα νόησης σε όλες τις πόλεις, διότι δεν υπάρχουν και οι πολίτες τα έχουν ανάγκη.
Tο Stratego στην αρχική του μορφή
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου