Ενας αναισθησιολόγος μπαινοβγαίνει από τη μια χειρουργική αίθουσα στην άλλη συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε δυο χειρουργεία. Στην εφημερία, 2 νοσηλευτές αναλογούν σε… 200 ασθενείς στα επείγοντα περιστατικά. Λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού μπήκε σε δυο κλινικές, χειρουργική και πνευμονολογική. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί μόλις το 2/3 των κλινών. Μια προϊσταμένη έχει την ευθύνη της καρδιολογικής και της πνευμονολογικής κλινικής, ταυτόχρονα, και πηγαινοέρχεται σε δυο ορόφους προσπαθώντας να εξυπηρετήσει βαριά ασθενείς. Στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών είναι ενεργά μόνο τα 6 από τα 8 κρεβάτια. Οι αναμονές φτάνουν τους 12 μήνες για χειρουργικές επεμβάσεις, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία των ασθενών.
Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα της καθημερινότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Χαρακτήρισαν τραγική την κατάσταση και επικίνδυνες τις συνθήκες για τους ασθενείς, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν προχτές, Πέμπτη, απευθύνοντας έκκληση στην πολιτεία να στηρίξει το νοσοκομείο, που βασίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων.
«Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό κάθε στιγμή. Οι ελλείψεις προσωπικού αυξάνουν τους χρόνους αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία αλλά και στα επείγοντα. Ανησυχούμε κυρίως για τους ασθενείς, διότι είναι επισφαλής η παροχή της δημόσιας υγείας που δικαιούνται», επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του «Γ. Παπανικολάου» Κωνσταντίνος Χονδρόπουλος.
Λουκέτα σε κρεβάτια και κλινικές
Στις ελλείψεις προσωπικού αποδίδονται πολλές από τις δυσλειτουργίες του νοσοκομείου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποψίλωση έχει ήδη οδηγήσει σε κλείσιμο κρεβατιών και ολόκληρων κλινικών. Όπως τόνισε ο κ. Χονδρόπουλος, από τα 8 κρεβάτια της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών λειτουργούν μόλις 6, ενώ από τα 12 κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας τα 8, τη στιγμή που γίνεται αγώνας δρόμου για να βρεθεί ανάλογο κρεβάτι και να σωθούν ζωές. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για χώρους ανακαινισμένους που διαθέτουν άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά είναι αδύνατο να λειτουργήσουν πλήρως αφού δεν επαρκεί ο αριθμός του προσωπικού.
«Εκλεισε η πνευμονολογική κλινική σε μια περίοδο που είναι σε έξαρση η ανθεκτική φυματίωση. Εκλεισε και η χειρουργική, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων. Συνεπώς, οι αναισθησιολόγοι περιόρισαν τα χειρουργεία και οι αναμονές αυξήθηκαν. Ενας αναισθησιολόγος είναι υπεύθυνος για δύο χειρουργεία ταυτόχρονα, ενώ η αναμονή για επέμβαση φτάνει έως και τον ένα χρόνο. Ούτε η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού έλυσε το πρόβλημα», υπογράμμισε η Συμέλα Τεμερτζίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να χρηματοδοτηθεί το νοσοκομείο και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό.
Με μια και μοναδική επικουρική γιατρό, η οποία έχει σύμβαση διάρκειας ενός έτους, απέμεινε και το Κυτταρολογικό Εργαστήριο, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι. «Παλαιότερα είχε 3 ειδικούς και 4 ειδικευόμενους. Εδινε μεγάλη έμφαση και στην πρόληψη με τη διενέργεια τεστ παπ. Πλέον, προσπαθεί να καλύπτει τα επείγοντα περιστατικά», ανέφερε η γραμματέας του Σωματείου Ελένη Σιώτου.
Εργαζόμενοι: “Γίνονται λάθη λόγω κόπωσης”
Μέσα σε συνθήκες συνεχούς εντατικοποίησης της εργασίας, το λιγοστό και γερασμένο προσωπικό πέφτει σε λάθη, όπως είναι αναμενόμενο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Η κ. Τεμερτζίδου μίλησε για νοσηλεύτριες οι οποίες απασχολούνται επί 15 συνεχόμενες ημέρες χωρίς ρεπό και παραδέχτηκε ότι όταν ένας εργαζόμενος καλείται να υπερβεί τα όρια της κόπωσης τότε γίνονται λάθη.
«Η χωροταξική κατανομή του νοσοκομείου το συνιστά ιδιαίτερο. Μια προϊσταμένη αναγκάζεται να βρίσκεται σε… δυο ορόφους ταυτόχρονα, π.χ. στην καρδιολογική και την πνευμονολογική κλινική. Υπάρχουν ασθενείς με πολλά διαφορετικά προβλήματα που χρειάζονται την φροντίδα μας. Νιώθουμε πολλή μεγάλη ευθύνη, γιατί ο κόσμος έχει πληρώσει για να την ασφάλιση του και θεωρούμε ότι και οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι πρέπει να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», σημείωσε η νοσηλεύτρια και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μαρία Παπαδοπούλου.
«Η κατάσταση είναι τραγική λόγω έλλειψης προσωπικού. Στην πνευμονολογική ένας νοσηλευτής τρέχει για 37 ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο και έχουν διάφορες ανάγκες. Στα χειρουργεία οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν όπως και η προσέλευση του κόσμου, γιατί πλέον δεν έχει λεφτά να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Το φιλότιμο κρατάει το νοσοκομείο. Απευθύνουμε έκκληση να το βοηθήσουν», τόνισε ο Δημήτρης Λουκίδης, τραυματιοφορέας και μέλος του δσ του Σωματείου.
«Μάχη» στα επείγοντα
Τη δική τους άνιση μάχη δίνει το προσωπικό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, όπου η προσέλευση είναι σταθερή αυξημένη τα τελευταία δυο χρόνια. «Μέσα σε μια τετραετία είμαστε μείον 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Από 17 μείναμε 13, λόγω συνταξιοδοτήσεων και αδειών. Στην εφημερία οι ανάγκες καλύπτονται και από συναδέλφους άλλων κλινικών. Αυτό ενέχει κινδύνους, διότι δεν έχουν εξειδίκευση. Προκαλείται δυσλειτουργία με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς. Το προσωπικό είναι εξαθλιωμένο, υπάρχει ανάγκη άμεσων προσλήψεων. Σε κάθε 24ωρη εφημερία έχουμε κατά μέσο όρο 650 άτομα, δηλαδή η αναλογία είναι περίπου 2 νοσηλευτές ανά 200 ασθενείς», ανέφερε η Ανδρομάχη Γεωργιάδου, νοσηλεύτρια του τμήματος επειγόντων περιστατικών και μέλος του ΔΣ του Σωματείου.
Επιπλέον, η προϊσταμένη του τμήματος επειγόντων είναι και προϊσταμένη χημειοθεραπείας και πηγαινοέρχεται στη διάρκεια της βάρδιάς της, διανύοντας εκατοντάδες μέτρα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται σε 2 διαφορετικά πόστα στη διάρκεια της βάρδιάς τους, κάτι που θεωρούν επικίνδυνο και παράνομο.
Ολο και λιγοστεύει η χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου είναι όλο και πιο μικρή, αφού από 67 εκ. ευρώ το 2012 μειώθηκε στα 35 εκ. ευρώ το 2015.
«Από το 2009 μέχρι σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν 431 άτομα, από τα οποία 230 νοσηλευτές. Έτσι σήμερα υπηρετούν 897 άτομα. Τα κενά δεν καλύπτονται και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα ανάλογος αριθμός εργαζομένων να αποχωρήσει αφού ο μέσος όρος ηλικίας είναι 53 έτη. Το προσωπικό είναι γερασμένο και κουρασμένο», είπε ο κ. Χονδρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ενώ ο κανονισμός του νοσοκομείου προβλέπει συνολικά 1.260 εργαζόμενους (χωρίς τους γιατρούς), υπηρετούν 897, δηλαδή τα κενά ανέρχονται σε 363.
Κ. Χονδρόπουλος: “Χιλιάδες τα οφειλόμενα ρεπό”
Με τα κενά να αγγίζουν το 50% των αναγκών, στους περισσότερους κλάδους, ούτε λόγος για ρεπό και άδειες, διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι, αφού δεν μπορούν να τα πάρουν, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αντικαταστάτες. «Στο παραϊατρικό προσωπικό οφείλονται πάνω από 650 ρεπό, στην τεχνική υπηρεσία πάνω από 1.200 και στους νοσηλευτές πάνω από 3.000. Σε ό,τι αφορά στις κανονικές άδειες, στους περισσότερους οφείλεται όλη η άδεια του 2014», ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον κ. Χονδρόπουλο, τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν με μείωση κατά 50% του προσωπικού. Για παράδειγμα, στις βοηθητικές υπηρεσίες αντί για 120 εργαζόμενους υπηρετούν 64, στις διοικητικές υπηρεσίες αντί για 68 υπηρετούν 34, στη Ραδιολογία- Ακτινολογία αντί για 22 12, στην τεχνική υπηρεσία από τους 57 29, στο προσωπικό εστίασης αντί για 42 17.
«Η διοίκηση έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την πρόσληψη 235 ατόμων για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών», τόνισε ο κ. Χονδρόπουλος.
Την Τρίτη, 24 Μαρτίου, στις 12, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων.
«Αυτό που ζούμε δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση. Καλούμε όλους τους φορείς, τους κατοίκους της περιοχής και τους ασθενείς να παλέψουμε μαζί για αποκλειστικά δημόσιο νοσοκομείο που έχει ανάγκη και αξίζει κάθε άνθρωπος», κατέληξε ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Το άρθρο Σε κόκκινο συναγερμό το «Γ. Παπανικολάου» αναρτήθηκε πρώτο στο ThessalonikiPress.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου