Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται για πρώτη φορά σε έρευνα - Ανυπολόγιστες οι επιπτώσεις στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας
Μία στις πέντε Ελληνίδες αποφασίζει τα τελευταία χρόνια να μην παντρευτεί, ενώ πολλές από όσες παντρεύονται, αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών. Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει από αύριο στην Κομοτηνή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, το ποσοστό των γυναίκων που δεν παντρεύονται, φθάνει σχεδόν το 20% και αφορά όλη τη χώρα. Η οικονομική κρίση και η ανεργία αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Ελληνίδες οδηγούνται σε αυτή την απόφαση, λέει στην εφημερίδα «Έθνος» ο Κωνσταντίνος Ζαφείρης, επίκουρος καθηγητής Δημογραφίας του Δημοκρίτειου και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
Όσον αφορά την τεκνοποίηση, τα δεδομένα είναι αποθαρρυντικά για το μέλλον της χώρας μας. Σήμερα ο συγχρονισμός γονιμότητας ανά γυναίκα έχει μειωθεί στο 1,3 παιδί, όταν τη δεκαετία του 80 το ποσοστό αυτό ήταν 2 με 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ζαφείρης επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που για πρώτη φορά εμφανίζεται στον ελλαδικό χώρο, δεδομένου ότι ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνορθόδοξη παράδοση, την κοινωνική ζωή, αλλά και την ηθική οντότητα του Έλληνα.
Τέλος, και αυτή η έρευνα διαπιστώνει ότι οι Ελληνίδες ζουν περισσότερο από τους Έλληνες. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στη χώρα μας είναι τα 84 χρόνια και των αντρών τα 79.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου