ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ανακύκλωση βρώσιμου χρησιμοποιημένου λαδιού από την ΕΥΑΘ

Ανακύκλωση βρώσιμου χρησιμοποιημένου λαδιού από την ΕΥΑΘ

Δεν πρέπει να καταλήγουν τα λάδια στο σύστημα αποχέτευσης, καθώς δημιουργούν πρόβλημα στο αποχετευτικό δίκτυο και του σπιτιού και της πόλης, ενώ τα συγκεκριμένα μαγειρικά λάδια, "καθώς μαζεύονται και σιγά-σιγά δημιουργούν εμφράξεις ή όταν φτάνουν στο τέλος της διαδρομής επιβαρύνουν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων" τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9FM", o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, με την ευκαιρία της ενεργοποίησης πέντε «πράσινων» σημείων για την ανακύκλωση βρώσιμου χρησιμοποιημένου λαδιού σε εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Το κάλεσμα για την ενεργοποίηση της προσπάθειας της ΕΥΑΘ ΑΕ, που έχει ως κεντρικό τίτλο «Φέρτε μας τα λάδια σας να τα ανακυκλώσουμε!», έγινε από το βήμα του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του κεντρικού Δήμου, με τη Θεσσαλονίκη να αποκτά σημεία συλλογής και απόρριψης των ελαίων σε κάδους της ΕΥΑΘ. Τη συγκεκριμένη δράση ανακύκλωσης αναλαμβάνει η ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την εταιρεία "Revive". Αυτό θα λαμβάνει χώρα τις εργάσιμες ημέρες και ώρες σε πέντε σημεία και θα γίνεται από τους πολίτες μαζί με τη συσκευασία στην οποία έχουν συλλεχθεί. "Σήμερα έχουν αναπτυχθεί οι διαδικασίες και οι τεχνολογίες, με τις οποίες τα λάδια μπορούν να ανακυκλωθούν και να αξιοποιηθούν, αφού δηλαδή γίνει η συλλογή και η επεξεργασία τους να χρησιμοποιηθούν ως βιοκαύσιμα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κρεστενίτης ενώ εξήγησε τα προβλήματα που δημιουργεί η χωρίς έλεγχο απόρριψη βρώσιμου χρησιμοποιημένου λαδιού στο ευρύτερο δίκτυο.

"Τα έλαια επικολλούνται στο δίκτυο και έχουμε ζήσει στην ΕΥΑΘ, σε κεντρικούς αγωγούς σχετικά μικρής διαμέτρου, αυτοί να έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος της διατομής τους, ουσιαστικά να έχουν φράξει, και έτσι να μην εξυπηρετούν αυτό για το οποίο σχεδιάστηκαν και διαστασιολογήθηκαν" σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ. Αναφέρει δε πως με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία των στελεχών της ΕΥΑΘ όταν "λίπη και έλαια φτάνουν στις κεντρικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας τα λύματα (σ.σ που τα περιέχουν) θέλουν μια επιπλέον διαδικασία, ώστε να απαλλαγούν από αυτά πριν από την απόρριψη τους στο θαλάσσιο περιβάλλον", κάτι που σημαίνει και αυξημένο κόστος λειτουργίας των υποδομών.

Το πρόβλημα, όπως εξηγεί ο κ.Κρεστενίτης, είναι συνήθως μεγαλύτερο εκεί όπου υπάρχουν τα επονομαζόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. "Υπάρχει σε αρκετά από αυτά η υποχρέωση να έχουν λιποσυλλέκτες, μπορεί όμως ένα μέρος να υπερχειλίζει από αυτούς και να φτάνει στο αποχετευτικό σύστημα. Είναι μια υποχρέωση που υπάρχει σε όλους με βάση τις άδειες που παίρνουν να υπάρχει ο κατάλληλων διαστάσεων και δυναμικότητας λιποσυλλέκτης και βέβαια να συντηρείται σωστά" τονίζει και εξηγεί πως η επίβλεψη αυτών των διαδικασιών είναι στις αρμοδιότητες του Υγειονομικού, ενώ "κατά ένα μέρος αποτελεί και ευθύνη της ΕΥΑΘ το να κάνει τους κατάλληλους ελέγχους στα σημεία απόρριψης του αποχετευτικού δικτύου και να σημειώνει τις παραβιάσεις που γίνονται αν όντως γίνονται".

"Δυστυχώς σε αρκετά νοικοκυριά υπάρχει η συνήθεια το υπόλειμμα από τα έλαια που χρησιμοποιούνται να το ρίχνουν στις αποχετεύσεις" καταλήγει ο κ.Κρεστενίτης που αναφέρει πως επιπλέον των σημείων που έχουν οριστεί υπάρχουν "και αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έχουν οι ίδιες δίκτυο και καλούν τους πελάτες τους, καθώς πηγαίνουν εκεί να κάνουν ψώνια, να πάνε και το χρησιμοποιημένο λάδι, εκτιμώ, σε συνεννόηση με εταιρίες ανακύκλωσης ώστε να παραχθεί βιοκαύσιμο".

Τα μαγειρικά λάδια ανακυκλώνονται με βάση την ανακοίνωση της εταιρείας:

- στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ, Εγνατία 127 (Καμάρα),

- στα γραφεία στην Τσιμισκή 98 (Διαγώνιος),

- στο υποκατάστημα της ΕΥΑΘ στο Βαρδάρι, 26 ης Οκτωβρίου 26, απέναντι από τα

δικαστήρια,

- στο Μουσείο Ύδρευσης, 26ης Οκτωβρίου 19, δίπλα στο ΦΙΞ,

- στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νέα Παραλία δίπλα στο πρώην «Interni»,

Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου 6.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video