ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Μ.Ζορμπά: Η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων

Μ.Ζορμπά: Η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων

«Είναι βαθιά η θλίψη της καταστροφής αυτής -που την είδαμε ζωντανά να συμβαίνει στα μάτια μας μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης (...). 

Είτε πρόκειται για ατύχημα -στην προκειμένη περίπτωση μάλλον αυτό συμβαίνει- είτε για κακόβουλη ενέργεια, όταν βλέπουμε ένα μνημείο να καταρρέει μπροστά στα μάτια μας νομίζω πια έχουμε μια πιο συναισθηματική σχέση πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στο παρελθόν, γιατί η ζωή των μνημείων ταυτίζεται με στιγμές της ζωής μας, τα επισκεπτόμαστε» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για την καταστροφή που υπέστη ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων.

«Εδώ είχαμε ένα μνημείο που ήταν σημείο αναφοράς της πόλης, όχι μόνο για τους Γάλλους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και για εκατομμύρια επισκέπτες. Έχουμε φωτογραφηθεί εκεί, είναι μέρος της ζωής μας πια. Οπότε η καταστροφή ενός μνημείου είναι μια απώλεια και προσωπική και φυσικά μια απώλεια της ιστορίας ενός τόπου. Είναι του 11ου αιώνα το μνημείο, έχει επιζήσει διαφόρων περιπετειών, επιθέσεων και καταστροφών και σήμερα βλέπουμε ότι βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης του καθεδρικού ναού του Παρισιού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα το διερευνήσουμε άμεσα». Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση για τη διατήρηση των μνημείων, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η αίσθηση ότι μπορεί να συμβεί κάτι που κανείς δεν το περιμένει, αυτός ο αιφνιδιασμός δηλαδή, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει για έναν καλύτερο σχεδιασμό για μια καλύτερη αντιμετώπιση των πραγμάτων σε ότι αφορά τα μνημεία.

Από το Βουκουρέστι, όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού, η κ. Ζορμπά ανέφερε ότι στο συμβούλιο υπουργών η συζήτηση περιστρέφεται στην αναπτυξιακή πορεία της δημιουργικής και πολιτιστικής οικονομίας, τονίζοντας πως «αυτό είναι μια από τις πλευρές που κανείς πρέπει να συζητάει διότι, από την άλλη πλευρά, η σχέση του πολιτισμού με τους πολίτες, η μεγαλύτερη δημοκρατία και οι λιγότερες διακρίσεις είναι ένα δεύτερο θέμα που οπωσδήποτε έχει σημασία».

Η υπουργός τόνισε πως «ο πολιτισμός είναι και ένα πεδίο συγκρούσεων και ένα πεδίο ηγεμονίας και πρέπει να το βλέπουμε έτσι. Από τις τελευταίες δεκαετίες και παλιότερα φυσικά ζούμε πολιτισμικούς πολέμους και επομένως πρέπει να βλέπουμε και την πλευρά αυτή, διότι από την επικράτηση ορισμένων ιδεών -ας πούμε ρατσιστικών- η Ευρώπη κινδυνεύει, πληγώνεται η Δημοκρατία και αυτά συμβαίνουν στο πολιτιστικό επίπεδο, από την απλή βία που ασκείται στα γήπεδα ή στα σχολεία το λεγόμενο bullying, μέχρι τον σεξισμό, μέχρι όλα τα κοινωνικά φαινόμενα που ζούμε (...) Και πληγώνει πολύ ο πολιτισμικός πόλεμος γιατί κάνει το θύμα να νιώθει κατώτερο. Επομένως και εκεί πρέπει να έχουμε μια εγρήγορση».

Για την επανένωση των Γλυπτών Παρθενώνα, η κ. Ζορμπά τόνισε: «η επανένωση των Γλυπτών, όσα προσχήματα και αν υπάρχουν, αποτελεί έναν πολιτιστικό μονόδρομο (....). Η ιστορική έρευνα μας οδηγεί πιο κοντά στην αλήθεια. Πιστεύω ότι είμαστε σε μια σταθερή πορεία ως χώρα από το '82 που η Μελίνα Μερκούρη έθεσε το θέμα (...). Η επανένωση είναι δίκαιη και νομίζω θα συμβεί στο μέλλον και εύχομαι όσο γίνεται πιο γρήγορα».


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video