ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η κυβέρνηση του Μαρόκου ετοιμάζεται να απολύσει εκπαιδευτικούς που απεργούν

Η κυβέρνηση του Μαρόκου ετοιμάζεται να απολύσει εκπαιδευτικούς που απεργούν

Οι εκπαιδευτικοί που υποκίνησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων θα απολυθούν, ενώ την ίδια τύχη θα έχουν όσοι τις συνεχίζουν, «εγκαταλείποντας τις θέσεις τους», διεμήνυσε ο υπουργός Παιδείας του Μαρόκου χθες Τετάρτη, μερικές ημέρες αφότου οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να διαλύσουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) που σκόπευαν να περάσουν όλη τη νύχτα μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου, για να απαιτήσουν ίσα δικαιώματα.

   Οι απεργοί εκπαιδευτικοί πρέπει να «σταματήσουν να διαλύουν τη δημόσια παιδεία» και να επιστρέψουν στις τάξεις, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με διαδικασίες ανάκλησης των συμβάσεών τους, προειδοποίησε ο υπουργός Παιδείας Σαΐντ Αμζάζι, χωρίς να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

   Χιλιάδες δάσκαλοι, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου περιφερειακών διευθύνσεων του υπουργείου Παιδείας του Μαρόκου, βγήκαν στους δρόμους της Ραμπάτ το Σάββατο και την Κυριακή για να απαιτήσουν να προσληφθούν κανονικά στο δημόσιο, να μετατραπούν σε μόνιμους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αποκτήσουν εργασιακή ασφάλεια και τη δυνατότητα να πάρουν κάποτε σύνταξη.

   Οι δάσκαλοι αυτοί παρέτειναν τη Δευτέρα την απεργία τους για τέταρτη εβδομάδα, με αποτέλεσμα περίπου το 7% των 7 εκατομμυρίων μαθητών στο Μαρόκο να μην είναι σε θέση να παρακολουθήσει μαθήματα.

   «Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για απεργία. Πρόκειται μάλλον για εγκατάλειψη θέσης χωρίς ειδοποίηση», τόνισε ο μαροκινός υπουργός Παιδείας.

   «Η απεργία είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα» και «το υπουργείο Παιδείας είναι αυτό που ευθύνεται για τη διακοπή των μαθημάτων που πλήττει πολλά σχολεία», αντέτεινε από την πλευρά του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το συντονιστικό όργανο των απεργών δασκάλων που εργάζονται με

size="2" face="Constantia">ΣΟΧ, προειδοποιώντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις.

   Περίπου 55.000 δάσκαλοι στο Μαρόκο -- από το σύνολο των περίπου 240.000 -- έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από περιφερειακές διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας μετά το 2016, μέτρο που εφαρμόστηκε για να αντιμετωπιστεί το πιεστικό πρόβλημα των υπεράριθμων μαθητών στις τάξεις. Παίρνουν χονδρικά τον ίδιο μισθό με τους υπόλοιπους δασκάλους-- περίπου 5.000 ντίρχαμ, ή 460 ευρώ μηνιαίως -- αλλά καταγγέλλουν ότι δεν απολαύουν ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους τους.

   Στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για να τερματιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι περιφερειακές διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσαν τη 13η Μαρτίου ότι θα καταργήσουν τις προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και θα προωθήσουν την αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων.

   Ωστόσο οι απεργοί συνεχίζουν να διεκδικούν την πρόσληψή τους από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να έχουν ίσους μισθούς και ίσα δικαιώματα με τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από την κεντρική κυβέρνηση, να ενταχθούν στην επετηρίδα και να αποκτήσουν συνδικαλιστικά δικαιώματα.

   Ο Αμζάζι προειδοποίησε ότι η διαδικασία των απολύσεων λόγω «εγκατάλειψης θέσης» θα είναι «αμετάκλητη» εάν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους εντός 60 ημερών το αργότερο.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video