ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Αιμορροΐδες: Επιδεινώνει η ζέστη τα συμπτώματα;

Αιμορροΐδες: Επιδεινώνει η ζέστη τα συμπτώματα;

Επιβαρυντικές είναι οι υψηλές θερμοκρασίες για όσους υποφέρουν από αιμορροϊδοπάθεια, και ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται σε διακοπές. Αν και πολλοί άνθρωποι αγαπούν τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, αυτή η εποχή μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων υγείας αλλά και να επιδεινώσει τα υπάρχοντα.

«Τους θερμότερους μήνες του χρόνου, η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και ερεθισμό. Εκτός αυτού, υπάρχουν και άλλα έμμεσα αίτια επιδείνωσης της πάθησης, όπως η δυσκοιλιότητα - ιδιαίτερα συχνή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, και η πρόκληση πυελικής συμφόρησης και διαστολής του αιμορροϊδικού πλέγματος. Επίσης, τα επεισόδια διάρροιας δεν είναι λιγότερο ύπουλα.

Τα υγρά κόπρανα είναι πολύ όξινα, μπορεί να γίνουν η αιτία ερεθισμού και φλεγμονής των αιμορροΐδων», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).
«Η αφυδάτωση, συνεπεία της ανεπαρκούς πρόσληψης υγρών, είναι, ωστόσο, ο κύριος λόγος χειροτέρευσης των συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι ο κνησμός, ο πόνος και η αιμορραγία», διευκρινίζει. Η αφυδάτωση προκαλεί δυσκοιλιότητα, η οποία καθυστερεί την κένωση και αναγκάζει τον πάσχοντα να καταβάλλει προσπάθεια για να ανακουφιστεί.

Αυτή η δυσκολία αφόδευσης μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες ή να επιδεινώσει τις υπάρχουσες, καθώς η πίεση που ασκείται στα αιμοφόρα αγγεία είναι πολύ μεγάλη και μπορεί τους προκαλέσει τη διόγκωσή τους.

Ο ρόλος της διατροφής στην αιμορροϊδοπάθεια είναι καλά τεκμηριωμένος. Η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, γιαουρτιού και δημητριακών προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, επομένως και τις αιμορροΐδες.

Εκτός από τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια, η εμφάνιση της νόσου σχετίζεται με πολλούς παράγοντες στους οποίους σπανίως δίνεται η δέουσα προσοχή. Μεταξύ αυτών είναι η πολύωρη παραμονή σε καθιστή θέση, είτε λόγω μεγάλων ταξιδιών, είτε λόγω ξεκούρασης, είτε λόγω υποχρεωτικής “αδράνειας” εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης.

Επιπλέον, η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στα καθίσματα που βρίσκονται επί πολλές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο συμβάλλει στην εμφάνιση οιδήματος και επιδείνωσης της αιμορροϊδοπάθειας.

Επίσης, ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος αφήνει περιθώρια για δραστηριότητες που μπορεί ερεθίσουν τις αιμορροΐδες. Τέτοιες είναι η ποδηλασία, η κωπηλασία και η ιππασία, λόγω της φύσης του καθίσματος και της τριβής που προκαλείται στην περιπρωκτική περιοχή. Επιβαρυντική είναι και η άρση βάρους.

Η υγρασία είναι άλλος ένας εχθρός των αιμορροΐδων. Σ’ αυτή συμβάλλουν τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούν εφίδρωση, όσο και η ποιότητα των ρούχων που χρησιμοποιούνται π.χ. μαγιό, αλλά και η ανάγκη για συνεχείς βουτιές ή ντους.

«Οι φλεγμαίνουσες αιμορροΐδες είναι η πιο συχνή πάθηση του πρωκτού, και επηρεάζει πάνω από τον μισό πληθυσμό άνω των 40 ετών που ζουν σε δυτικές κοινωνίες. Υπάρχουν πολλές επιλογές για την αντιμετώπισή τους, άλλες συντηρητικές και άλλες επεμβατικές. Η πρώτη επιλογή είναι η προσπάθεια υποχώρησης των συμπτωμάτων χωρίς χειρουργείο - με αλλαγές του τρόπου ζωής. Ωστόσο, αυτές δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικές, ιδιαίτερα όταν η πάθηση βρίσκεται σε 3ο ή 4ο στάδιο ή όταν τα συμπτώματα είναι έντονα.

Τότε, αποφασίζεται η χειρουργική λύση του προβλήματος, που πλέον είναι απολύτως ανώδυνη, πολύ αποτελεσματική και κυρίως μόνιμη. Ο χρόνος που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά, οπότε ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του και στις καθημερινές ασχολίες του».

Προτού, όμως, φτάσουμε σ’ αυτή την επιλογή και για να περάσει το καλοκαίρι χωρίς ταλαιπωρία, ο Δρ. Ξιάρχος συμβουλεύει:

Πίνετε άφθονο νερό
Η κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών ημερησίως βοηθά στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, μειώνει τη θερμοκρασία του και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Είναι η απλούστερη λύση και μια επιλογή στην οποία δεν έχει δοθεί η αξία που της αρμόζει, προκειμένου να αποτραπεί η πάθηση ή τα συμπτώματά της.

Προσοχή στη διατροφή
Ένας άλλος τρόπος αποφυγής της είναι η γνώση των επιπτώσεων των τροφών που καταναλώνονται. Αν και οι περισσότεροι προτιμούν να τρώνε φρέσκο ψάρι στις διακοπές τους, όσοι δεν το αγαπούν και επιλέγουν να τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Κι αυτό γιατί το κρέας περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου, που καθιστά τα κόπρανα σκληρά και την κένωση δύσκολη.

«Αν λοιπόν σας αρέσει το μπάρμπεκιου, είτε είστε σε διακοπές είτε στη βεράντα ή τον κήπο σας, επιλέξτε λευκά κρέατα, ψάρια ή σουβλάκια λαχανικών για να αποφύγετε τις συνέπειες. Επίσης, αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών. Ιδανικά θα πρέπει να λαμβάνετε 40g ημερησίως. Καλές πηγές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, το ψωμί τα δημητριακά και τα μακαρόνια ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί», σημειώνει ο Δρ. Ξιάρχος.

Σωστή επιλογή της καθημερινής άσκησης
Η άσκηση είναι σημαντική για τη γενική υγεία και για την αποτροπή ή ύφεση των συμπτωματικών αιμορροΐδων. Όμως, είναι σημαντικό να επιλέγεται το είδος της άσκησης που δεν επιβαρύνει το πρόβλημα. Κακή είναι η γυμναστική που ασκεί υπερβολική πίεση στην κοιλιά (π.χ. ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη). Το περπάτημα, το κολύμπι, η γιόγκα και γενικά η ήπια άσκηση είναι φιλικές δραστηριότητες που βοηθούν στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

«Η λήψη καθαρτικών, όταν τα παραπάνω δεν βοηθούν επαρκώς, πρέπει να γίνεται με μέτρο, γιατί μπορεί να φέρουν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μην καθυστερείτε την κένωση και μην κάθεστε πολύ ώρα ούτε στο κάθισμα ούτε στην τουαλέτα. Εάν είστε υποχρεωμένοι να κάθεστε για τον οποιονδήποτε λόγο, κάντε 5λεπτα διαλείμματα ανά ώρα», επισημαίνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος και καταλήγει:

«Το καλοκαίρι μπορεί να είναι λίγο δύσκολο για εκείνους που υποφέρουν από αιμορροΐδες. Ωστόσο, ένας υγιεινός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, άσκηση, αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και διατήρηση στεγνής της περιπρωκτικής περιοχής μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να εξασφαλίσουν πιο ευχάριστες μέρες, χωρίς πόνο και αιμορραγία». 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Κεντρική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video